TT-Ekonomi

Hög stämning när marijuanafond når börsen

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Länge har marijuana sålts i små kvantiteter och ljusskygga sammanhang. Nu kan drogen istället inhandlas i andelar på Torontos börsgolv. Den börshandlade fonden Horizons Marijuana Life Sciences ETF lanserades i april och är den första i sitt slag.(TT)

Länge har marijuana sålts i små kvantiteter och ljusskygga sammanhang. Nu kan drogen istället inhandlas i andelar på Torontos börsgolv.

Den börshandlade fonden Horizons Marijuana Life Sciences ETF lanserades i april och är den första i sitt slag. En börshandlad fond handlas som en vanlig aktie men är ofta knuten till en valuta eller en råvara - i detta fall marijuana - och den aktuella fonden samlar aktieinnehav i en lång rad kanadensiska marijuanaföretag.

Kanada planerar att legalisera marijuana för privat bruk i juli 2018 och enligt konsultbolaget Deloitte väntas marknaden växa till att omsätta 22,6 miljarder dollar årligen. På företaget som står bakom marijuanafonden är stämningen hög.

– Med nyheten om fullständig legalisering i Kanada så är tillväxtpotentialen för den här industrin stark, säger vd:n Steve Hawkins.