TT-Ekonomi

Bostadsministern tvekar om amorteringskrav

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har olika uppfattning om amorteringskravet. Finansinspektionen (FI) föreslår ett nytt amorteringskrav för de hushåll som är högt belånade i relation till sin inkomst. Ett första beslut fattar FI på måndag nästa vecka.(TT)

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har olika uppfattning om amorteringskravet.

Finansinspektionen (FI) föreslår ett nytt amorteringskrav för de hushåll som är högt belånade i relation till sin inkomst. Ett första beslut fattar FI på måndag nästa vecka. Det föreslagna kravet - som går ut på att alla som tar nya bolån som överstiger 4,5 gånger hushållets inkomst får extra hårt amorteringskrav - kan införas redan i vår.

Men nu uttrycker Peter Eriksson tveksamhet kring det nya amorteringskravet, rapporterar Dagens industri.

– Jag tycker det amorteringskrav som infördes här om året har haft en till stor del positiv effekt. I det här läget som vi har nu är det mer osäkert. Jag tycker att man bör titta på alla olika möjliga åtgärder som finns", säger Peter Eriksson till tidningen.

I onsdags gick Per Bolund ut och kritiserade oppositionen som framfört krav på att skrota FI:s förslag.

Kritiken mot den så kallade skuldkvotsbromen har bland annat bestått i farhågor om att regeländringen ska bidra till ett krångligt regelverk med inlåsningsmekanismer på bostadsmarknaden.