TT-Ekonomi

Boprisfall som under Greklandskrisen

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Bostadspriserna fortsatte att sjunka under december, visar nya siffror. Senast liknande nedgångar noterades var under Greklandskrisen 2011. Samtidigt tror allt fler på sjunkande bopriser.(TT)

– Det är oerhört mycket psykologi och ju fler som börjar tro det, desto mer själuppfyllande profetia blir det, säger Anna Granath Hansson, doktor i fastighetsvetenskap vid KTH.

SEB:s boprisindikator visar att fler tror på sjunkande bostadspriser. Av de tillfrågade hushållen tror 43 procent att bostadspriserna kommer att falla det kommande året, en ökning med två procentenheter sedan den förra undersökningen för en månad sedan.

30 procent tror på stigande priser, vilket är en nedgång med 6 procentenheter.

Tidigare kom också siffror från Svensk Mäklarstatik som visar att bopriserna fortsätter att falla.

– Det fortsätter nedåt och allt annat hade varit en överraskning, speciellt nu under december som alltid är en period med svalare marknad. Det allmänna klimatet och osäkerheten, som inte minst media rapporterar intensivt om, är förklaringen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Inga tecken på vändning

De färska siffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter sjönk med 3 procent i december och villapriserna gick ned 2 procent. Inte sedan 2011 - under den så kallade Greklandskrisen, eller eurokrisen - har liknande prisfall som pågått i flera månader noterats.

– Då varade nedgången under cirka åtta månader. Nu har vi sett prisfall i några få månader. Någon gång kommer det att vända eller plana ut. Men de tecknen ser vi inte ännu, säger Sandegren.

I Stockholm sjönk priserna på såväl villor som bostadsrätter med 3 procent under december, enligt mäklarstatistiken.

Även företaget Valueguards hox-index, som följer bostadsmarknaden, visar på en bred nedgång. Bostadsrättspriserna har enligt hox-index sjunkit med 2,7 procent i Sverige den senaste månaden.

Inbromsningen på bostadsmarknaden inleddes förra året i centrala Stockholm, fortsatte i hela huvudstadskommunen för att senare omfatta resterande delar i hela Stockholms län.

– Det som har varit tydligt de sista månaderna är att Storgöteborg och Stormalmö också har följt efter, säger Sandegren.

På årsbasis ligger bostadsrättspriserna på plus i Göteborg och Malmö och på minus i Stockholm. Men de senaste tre månaderna har priserna fallit även i Göteborg (-6 procent) och i Malmö (-8 procent).

– Det är en kort tidsrymd som vi har statistik på och det faller från extremt höga nivåer och det är mer en normalisering än ett kraftigt fall vi ser, säger Granath Hansson om den svenska bostadsmarknaden.

Borätter faller troligen mer än villor

Den senaste månaden har det blivit tydligt att boprisfallet även omfattar villor.

– Under uppgångsåren som vi haft fram till relativt nyligen så har bostadsrätter ökat kraftigare än villor. Därför är det också troligt att bostadsrätter kommer att gå ned mer än vad villorna gör i nedgångsperioden, säger Per-Arne Sandegren.