Sverige o Världen

Se tranorna landa i söder

yngsjö Artikeln publicerades
3 bilder

Årets tranor har börjat anlända till Pulken utanför Yngsjö som är en av landets största samlingsplatser.

Efter att ha övervintrat nere i Europa börjar nu de första tranorna återvända norrut. Söder om Kristianstad vid Yngsjö ligger våtmarken Pulken, där tranor årligen stannar till mellan 15 mars till 10 april för att vila och äta.

– Igår kväll var där ungefär 1 250 tranor men de senaste åren har de legat på mellan 7 000-9 000 som mest, säger Hans Cronert, naturvårdsamordnare på Vattenriket till Kristianstadsbladet.

För flera år sedan började länsstyrelsen och Vattenriket i samverkan med lantbrukarna sprida ut mat på marken för att locka tranorna och även skydda böndernas grödor. Kristianstadsortens Lagerhusförening är med och sponsrar en del av tranmaten, som utgörs av korn.

– Vi erbjuder tranorna en form av bed and breakfast med eventuell trandans på kvällarna. Det är win-win för alla involverade, säger Hans Cronert.

Tranorna trivs bäst i våtmarker och står helst i vatten under natten för att skydda sig mot potentiella rovdjur. Vattenriket erbjuder under dagarna lite olika aktiviteter och utökar informationen på Naturrum med en tillfällig utställning om fåglarna.

– I år kommer Pulkens besökare att mötas av tranvärdar som med kikare visar och berättar om tranorna och Vattenriket. Det är ett samarbete mellan Nordöstra Skånes fågelklubb, Vattenrikets vänner och Naturskyddsföreningen, säger Åsa Pearce, informationsansvarig på Vattenriket.