Sverige o Världen

Nu avgörs Svenska kyrkans framtid

Kyrkovalet Artikeln publicerades

Kyrkovalet har inletts. I dag avgörs det om Sverigedemokraternas storsatsning på ett större inflytande i Svenska kyrkan ger resultat.

Få brukar rösta, men de som gör det avgör vilka som styr över landets församlingar, stift och kyrkomötet de kommande fyra åren.

SD har tiofaldigat sin budget jämfört med kyrkovalet 2013 i hopp om större makt inom kyrkan.

– En målsättning är att åtminstone fördubbla oss. Det skulle betyda på nationell nivå att vi får tolv procent och det är väl vad vi kan vänta oss i takt med att vår medlemskår ökat. Det innebär att vi får representation i kyrkostyrelsen och ordinarie platser i kyrkomötets utskott, sade Aron Emilsson, ansvarig för SD:s kyrkopolitik, nyligen till TT.

Satsningen kan ha gett resultat. Enligt valnämndernas uppskattningar har många fler förtidsröstat i år jämfört med kyrkovalet för fyra år sedan, rapporterar Ekot.

– Jag tycker att nomineringsgrupperna har varit bättre på att informera vad de vill, mediebevakningen har varit mycket större, och Svenska kyrkan har också jobbat med en kommunikationsplan som har hållit ihop både lokalt och på nationell nivå, säger Anki Bondesson, projektledare för kyrkovalet, till SR.

Frågan är om det ger önskat resultat för SD. Det kan bli så att människor som vanligtvis inte röstar i kyrkovalet gör det nu i protest mot partiet, tror Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

– Det kanske mobiliserar passiva grupper, säger hon.

Runt 5,2 miljoner människor är röstberättigade i kyrkovalet, alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år får delta. I valet 2013 röstade endast 700 000, vilket motsvarar ett valdeltagande på 13 procent.

fakta

Kyrkovalet

Kyrkovalet äger rum den tredje söndagen i september vart fjärde år. I år söndagen den 17 september.

Alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år får delta men valdeltagande är traditionellt sett mycket lågt jämfört med det allmänna valet.

Cirka 5,2 miljoner av kyrkans medlemmar är röstberättigade. I kyrkovalet 2013 röstade ungefär 700 000.

Valet sker på tre olika nivåer:

• Lokalt: Val av kyrkofullmäktige i församling eller pastorat.

• Regionalt: Val till stiftet. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ.

• Nationellt: Val till kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter.

Källa: Svenska kyrkan

Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Beslutar om kyrkans övergripande frågor.

Källa: Svenska kyrkan

Visa mer...