Sporten

Gummesson nöjd med ett brons i veteran-EM

Sporten Artikeln publicerades

Blekinges stolthet och Sveriges hopp i veteran-EM i motocross, Roland Gummesson från MK Jämke, slutade på en total tredjeplats efter helgens tävlingar i Jämshög.

I helgen anordnades den sista av tre deltävlingar i veteran-EM i motocross av MK Jämke på Ljungrydabanan i Jämshög. Hemmahoppet från Mörrum, Roland Gummesson som tävlar för MK Jämke, hade chans att ta hem hela EM efter tidigare fina placeringar.
Vädrets makter var inte med arrangörerna som fick se sin bana spolas bort av lördagens skyfall. Den första deltävlingen i klassen 60+ genomfördes ändå planenligt. Det ständigt tilltagande regnet skapade stora problem för förarna och ett stort antal deltagare bröt tävlingen. Däribland Roland Gummesson som fram till slutet av loppet hade segern som i en ask. Då lade hans motorcykel av på grund av problem med vatten och fukt. Att han bröt det första loppet berövade hans chanser till totalseger i veteran-EM.

Gummesson kom igen
Gummesson kom dock igen i dagens andra heat som han vann. Detta gav honom en total tredjeplats efter sammanräkningen av de tre deltävlingarna. Direkt efter det andra heatet visste ingen hur totalresultatet skulle se ut, men både Gummesson och arrangörerna var nöjda.
-Det här gick ju ganska bra, konstaterar Roland Gummesson efter sista loppet. Chansen att ta hem hela EM försvann i och med att jag bröt det första loppet.
Gummesson som har kört motocross i 40 år kör i den äldsta åldersgruppen 60+. Han berättar att det varje år tillkommer nya åkare som passerar 60-strecket vilket gör att konkurrensen blir större. Men han tycker fortfarande att det är roligt att köra motoocross och kuskar sedan många år runt på tävlingar i Europa.

Förhandsfavoriter vann
Förutom Roland Gummessons grupp 60+ körde man i två andra klasser, 50+ och den så kallade ungdomsklassen, 40+.
Totalsegern i klass 50+ togs av holländaren Rob Vernet och i klass 40+ var det dansken Jan William Nielsen som kammande hem det. Båda förhandsfavoriter.
I helgens tävlingar deltog nästan 100 förare från elva nationer. Mellan 600 och 700 åskådare såg lördagens EM-lopp. Under söndagen bjöds det på speciella lopp som till exempel sidvagnsrace.