Wernbloom: "Måste lära oss att döda matcher"

Hemvändaren Pontus Wernblooms comeback i startelvan blev inget omedelbart segerrecept.
1–1  borta mot Mjällby var IFK Göteborgs 13:e segerlösa allsvenska match i följd.
Fotboll • Publicerad 30 augusti 2020
Patrik Karlsson Lagermyr ger IFK Göteborg ledningen – men till slut blev det kryss och 13:e raka segerlösa matchen.Foto: Rickard Nilsson/TT

Pontus Wernbloom är tillbaka i IFK Göteborg efter sina år utomlands. I den oavgjorda bortamatchen mot Djurgården agerade den 51-faldige svenske A-landslagsmannen inhoppare. Nu valde "Blåvitts" tränare Poya Asbaghi att spela sin hemvändare från start, i en anfallsposition.

– Första 90 minuterna jag gjort på ett och ett halvt år, man behöver spela för att komma i form, säger Wernbloom.

I den 25:e minuten tog Blåvitt ett kliv mot en efterlängtad seger när Patrik Karlsson Lagemyr, via båda stolparna, sköt bollen i mål. Pontus Wernbloom var i högsta grad inblandad – genom att smart hoppa över bollen under dess väg fram till målskytten Karlsson Lagemyr.

"Jättebra halvlek"

Så långt såg allt bra ut för Blåvitts del.

– Jag tycker att vi spelade jättebra i första halvlek, vi trycker tillbaka dem och har bra bolltempo. Sedan blev det lite sämre, säger Pontus Wernbloom.

Mjällbys tränare Marcus Lantz var allt annat än nöjd med sitt lags första halvlek.

– Jag funderade på byten redan efter 20 minuter för att väcka laget, det var sinnessjukt dåligt, säger Lantz.

I paus gjorde Lantz tre byten och fick efter det se ett bättre Mjällby. Laget tilldömdes en straff i andra halvlek som lagkapten David Löfquist satte säkert i mål.

Sana missade straff

Med 20 minuter kvar såg en straffspark ändå ut att bli "Blåvitts" väg mot en trepoängare.

Tobias Sana fick chansen från elvameterspunkten – men sköt bollen stolpe och ut.

– Jag ska göra mål. Det är bara upp på hästen igen, så enkelt är det, säger Tobias Sana.

Anledningen till att IFK Göteborg utökade sin segerlösa svit stavas individuella misstag, enligt Pontus Wernbloom.

– Mjällby gör det bra så klart, men framförallt är det vi som gör det dåligt. Man måste få bort de individuella misstagen, vi får lösa det tillsammans.

– Och så måste vi lära oss att döda matcher, tillägger Wernbloom.

Mjällbys tränare Marcus Lantz, som sedan åtta år bor i Göteborg, lider med "Blåvitt" i deras pressade situation i bottenstriden.

– Jag följer dem med stort intresse, Göteborg behöver ett väldigt bra fotbollslag, menar Lantz.