Sport

Tjejcupen som är en långvarig succé

Karlshamn Artikeln publicerades
Alexandra Olsson sköt hem cupsegern till IFK Karlshamn.
Foto: Bo Åkesson
Alexandra Olsson sköt hem cupsegern till IFK Karlshamn.

2007 var första gången som Tjejcupen i Karlshamn arrangerades.

Tolv år senare lever fotbollscupen vidare.

– Det har bara växt, säger cupansvarige Jim Thulin.

2007 var första gången som Tjejcupen arrangerades i Karlshamn. Då kom det åtta lag som spelade i samma klass och det var bara lag från Blekinge som var med då. På den tiden fanns det inga tjejcuper i regionen och det var något som IFK Karlshamn, som är arrangör, tyckte behövdes.

2019 är det 19 lag som finns med bara i F05-klassen som spelades under lördagen. Totalt finns det med omkring 80 lag, fördelade i åtta åldersklasser där spelarna är mellan 4–5 och 15–16 år, i cupen som spelas under tre helger i mars-april.

– Till och med tolv år är det resultatlöst och utan slutspel, säger Jim Thulin.

Det betyder att det är knappt 1 000 gäster (spelare och ledare) som är på plats för fotbollscupen.

– Som mest har det varit med över 100 lag. Nu är det ungefär 80 och det är ganska lagom med tanke på allt runt omkring, menar Thulin.

Det är inte heller lag bara från Blekinge som lockas till Karlshamn numera. Det lag som åkte längst för att lira fotboll i årets cup var Stockholmslaget IFK Stocksund.

– Varje år har det varit några långväga lag. Det är kul att vi kan attrahera lag som inte bara kommer från närområdet. Vi har haft med danska lag, men inte denna gång. Det var jätteroligt för spelarna. När de ställs mot ett danskt lag ser de det som en landskamp.

Denna gång presenterades också en nyhet i att det blir spel tre mot tre på en liten spelplan med sarg i den yngsta klassen (de som är födda 2010–2011).

– Vi hade med det förra året också. Det var ett testår och det var jätteuppskattat.

Matchvinnaren Alexandra Olsson är på väg för att omfamna sina lagkamrater.
Foto: Bo Åkesson
Matchvinnaren Alexandra Olsson är på väg för att omfamna sina lagkamrater.

När F05-klassen spelades under lördagen var det en av de största dagarna i cupen någonsin. 19 lag i niomannafotboll betyder någonstans runt 300 aktiva.

Det var fotbollsfest i Karlshamn – och det bjöds på spännande matcher.

Växjö BK och Åhus IF gjorde upp i den ena semifinalen. Här var det till slut Åhus som vann med 2–0.

I den andra semin blev det ett Blekingederby mellan IFK Karlshamn och FK Karlskrona. IFK tog sig dit trots att de hade haft en liten seg start på turneringen.

– Vi var lite trötta på morgonen, säger Alexandra Olsson i IFK Karlshamn.

Moa Pettersson smällde in 0–1 tidigt i matchen.

– Det var gott om tid kvar, säger Alexandra Olsson som inte var speciellt orolig över underläget.

Och IFK Karlshamns Ellen Smiding såg till att IFK Karlshamn kvitterade med ett lika snyggt mål som FKK:s.

FKK var sedan en ribbträff från segern, men matchen gick till förlängning där nio spelare mot nio blev fyra mot under en minut.

– Det var tufft. Det blir större ytor att springa på.

Det avgjordes inte där och det blev spel tre mot tre. I spel två mot två hade FKK en boll i stolpen. Avgörande kom när det var spel en mot en (plus målvakter). Då klev Alexandra Olsson fram. Hon löpte sig fri, gjorde en dragning och la in segermålet.

– Det var tufft, men hela laget kämpade på, säger segerskytten.

En FKK-spelare tar sig för huvudet efter den snöpliga förlusten i förlängningen.
Foto: Bo Åkesson
En FKK-spelare tar sig för huvudet efter den snöpliga förlusten i förlängningen.

Finalen spelades sedan mellan IFK och Åhus och det var Alexandra Olssons lag som till slut kunde spela hem cupsegern. Det var hennes andra cupfinal på kort tid.

– Vi blev tvåa med F04 förra lördagen.

+ 1
Tjejcupen
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.