Sport

Start onsdag: Toppas det i blekingsk ungdomsfotboll?

Fotboll Artikeln publicerades
Reportageserie toppning inom ungdomsfotbollen i Blekinge.
Foto: Vegard Wivestad,Grøtt
Reportageserie toppning inom ungdomsfotbollen i Blekinge.

Blekingesports Connie Nilsson har under året bevakat ett antal ungdomsmatcher i fotboll runtom i Blekinge för att se om lagen efterlever de sportsliga regler som alla (?) klubbar talar sig varma kring.

Är det att toppa när inte alla byts ut?

Är det att toppa när viktiga positioner i laget inte byts ut?

Hur viktigt är det att vinna?

Så här skriver svenskidrott.se om toppning:

”En form av selektering som innebär att de bästa vid ett givet tillfälle får en eller flera av följande fördelar i tävlingssammanhang: en given plats i laget, mer speltid eller av de aktiva betraktat, en attraktivare position i laget/gruppen.”

Den i januari 2020 blir Barnkonventionen (FN:s konvention om barn upp till 18 års rättigheter) svensk lag. Då måste varje svensk förening fråga barn om hur de ställer sig till selektering och toppning. Då är det inte längre upp till ledare och föräldrar att avgöra hur viktigt det är att vinna.

Under tre dagars publicering, med start på onsdag, belyser Blekingesport problematiken.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.