Sport

Så blev Afghanska till Trossö FF

JÄMJÖ Artikeln publicerades
Blekinge har fått ett nytt tillskott. Trossö FF gjorde sin historiska första match i förkvalet i Svenskfast Cup och vann premiärmatchen.
Foto: Staffan Lindbom
Blekinge har fått ett nytt tillskott. Trossö FF gjorde sin historiska första match i förkvalet i Svenskfast Cup och vann premiärmatchen.

Blekingefotbollen har fått ett nytt tillskott.

I sin första historiska tävlingsmatch blev det seger för Trossö FF.

Det har varit en del turer runt den nya föreningen. Så sent som dygnet innan förkvalet i Svenskfast Cup hette det att Hasslö GoIF:s och Nättraby GoIF:s motståndare i gruppspelet i Jämjö skulle vara Afghanska Ungdomsföreningen, men när Hasslö stod redo på anda planhalvan var namnet på motståndet ändrat till Trossö FF.

– Afghanska Ungdomsföreningen har funnits i några år, men när vi nu ska spela i division 6 östra för första gången så ville vi ha ett namn med anknytning till Karlskrona och Sverige och ett namn där alla ska känna att de är välkomna, säger ledaren Aziz Hamidi.

Trossö FF kom inte till Jämjö med de bästa av förberedelser.

Domaren hade exempelvis ingen laguppställning att tillgå, men valde att hellre fria än fälla en dag som denna.

– Det är svårt i Sverige när systemet bygger på att alla har ett tiosiffrigt personnummer. Alla våra killar har inte det, säger Hamidi.

Hamidi hade hoppats att Sverigeflirten, det nya blågula matchstället, skulle hinna bli klart, men så blev det inte. Hamidi vände sig då till FK Karlskrona som välvilligt lånade ut ett av sina orangea ställ, men något träningsställ fanns inte med i leveransen.

Därför var det ett gång huttrande och entusiastiska unga män som kom till spel i kortärmade tröjor och kortbyxor – i minusgrader, snö och dessutom en bitande kall vind.

– Vi har alla känt att vi ville starta upp ett lag och vara med i det svenska seriesystemet för att visa att vi kan spela fotboll, säger Hamidi.

Många av spelarna har aldrig tidigare varit med i en svensk förening, men några har spelat i bland annat IF Trion, Rödeby AIF och Nättraby GoIF. Nu har de valt att samlas under gemensamma färger i ett alldeles eget lag med Hästö idrottsplats som den nya samlingspunkten.

Hamidi, som den här gången valde att enbart coacha sitt lag, leder en brokig skara av spelare med afghanskt, arabiskt och kurdiskt ursprung, är själv svensk med borgare sedan drygt tio år tillbaka.

– Det är blandat bland de här killarna. En del väntar på besked om uppehållstillstånd i Sverige.

Under en lång och oviss väntan är fotbollen en ventil och samlingsplats för dem.

Starten för den nya föreningen blev bra.

Ali Asghar blev historisk första målskytt i Tross FF.
Foto: Staffan Lindbom
Ali Asghar blev historisk första målskytt i Tross FF.

I premiärmatchen mot Hasslö GoIF blev det seger med 3–2 efter det att Ali Asghar gjort det första historiska målet för Trossö FK.

I den andra matchen mot Nättraby blev det förlust med klara 5–1.

– Det var kul att spela mot de här lagen och allt känns jättespännande även om det är mycket jobb med att bilda en ny förening och anmäla den till seriespel, säger Hamidi.