Sport

Resan mot eliten har dragit i gång för Asarum

Asarum Artikeln publicerades

Nu är elitettanresan i gång på allvar för Asarums IF/FK.

I går gjorde de årets första ”riktiga” fotbollspass.

– Det är jättehärligt. Vi har tränat sedan i december, men det är ändå nu det börjar på allvar, säger tränaren Stefan Ekstrand.

Sedan Asarums IF/FK blev klart för elitettan har Stefan Ekstrand kört fyra träningspass i veckan med laget.

– Vi fick ledigt under tre veckor i november, säger målvakten Hanna Andersson.

Nu handlar om spel i Sveriges nästa högsta serie för Asarum, men Ekstrand kan inte höja träningsmängden. Den ligger redan på en hög nivå.

– Men vi har ökat intensiteten, säger Andersson efter träningspasset på Asarums IP denna kalla och blåsiga januarikväll.

– Det går inte att öka brutalt. Vi har ökat träningen successivt under två säsonger i sexveckorscykler. Vi går vidare från det vi gjorde i höstas och fortsätter att successivt öka i sexveckorscykler, säger Ekstrand som fortfarande har fystränaren Agne Bergvall till sin hjälp.

Wilma Karlsson, Sofia Olsson, Linnéa Johansson, Jonna Johansson och Hanna Johansson.
Foto: LENA EHRING
Wilma Karlsson, Sofia Olsson, Linnéa Johansson, Jonna Johansson och Hanna Johansson.

Ekstrand saknade fem–sex spelare under årets första riktiga fotbollsträning, men på plats fanns fyra av fem unga nyförvärv och framtidsspelare: Jonna Johansson, Linnéa Johansson, Hanna Johansson och Wilma Karlsson. På plats fanns också nye assisterande tränaren Johan Nilsson.

– Det ska bli riktigt spännande att se vilka som tar klivet och konkurrerar om en plats. Jag tror att ett par, tre kommer att göra det.

Sofia Olsson ser ut att bli Asarums nästa värvning.
Foto: LENA EHRING
Sofia Olsson ser ut att bli Asarums nästa värvning.

Dessutom fanns Sofia Olsson, mittfältare från IFK Kalmar, på plats. Det kan bli Asarums nästa nyförvärv. Det skulle i sådana fall vara det första av tre etablerade nyförvärv som Ekstrand vill ha in i truppen.

– Jag hoppas att hon blir klar inom en snar framtid. Det är en bra elitettanspelare, säger han.

Förstärkningar behövs.

– Vi har ett bra lag, men nu blir det 26 matcher. I fjol spelade vi 20. Nu blir det sex till och mot mycket bättre motstånd. Då går det inte att ha en trupp med elva spelare.

Asarumstränaren Stefan Ekstrand.
Foto: LENA EHRING
Asarumstränaren Stefan Ekstrand.

Om allt går vägen med ekonomin så kommer Asarum i alla fall att få en vecka med lite varmare väder och bra gräsplaner. Tanken är att det ska bli ett träningsläger på Cypern den 20–27 mars.

– Går det som det ska tror jag att vi kan räkna med det, säger Ekstrand.

– Men jag vill inte ropa hej förrän vi är där.

Emma Nordahl till höger.
Foto: LENA EHRING
Emma Nordahl till höger.

Träningslägret är en viktig del av försäsongen. Då kommer spelarna och tränarna i laget närmare varandra och de svetsas samman ännu mer.

Spelarna har gjort sitt för att få lägret att gå ihop ekonomiskt. De har bland annat serverat på olika tillställningar, de har packat påskägg och kört en swishkampanj. Den kampanjen var lyckad och någonstans runt 70 000 kronor kom in den vägen.

– Föreningen har lagt all krut på serien, material och arrangemangen, säger Ekstrand.