Mjällby kryssade mot Helsingborg

Det var säsongens första träningsmatch.
Då spelade Mjällby AIF 1–1 mot superettanlaget Helsingborgs IF – men det var bud på mer.
– Vi gjorde en jättebra match, säger Mjällbytränaren Jonas Andersson.
Helsingborg • Publicerad 27 januari 2018 • Uppdaterad 28 januari 2018
Nu är träningsmatchandet i gång för Jonas Andersson och hans Mjällby AIF.
Nu är träningsmatchandet i gång för Jonas Andersson och hans Mjällby AIF.Foto: Lena Ehring

Mjällby har bara kommit några veckor in i försäsongen och under den tiden har de jobbat vidare med spelidén från förra året där speluppbyggnad och försvar mot motståndarnas speluppbyggnad har gnuggats intensivt.

Mot superettanlaget Helsingborg, där förre Mjällbyspelaren Mamudo Moro numera spelar, fick tränaren Jonas Andersson ett svar på hur de ligger till.

Och det var väldigt positivt. Mjällby gjorde en bra match och spelade jämnt med Helsingborg. Ja, Mjällby var till och med det lag som skapade flest chanser.

– Vi var det spelförande laget, säger Jonas Andersson.

Att nyförvärvet från Ronneby BK, Jacob Bergström, kunde ge Mjällby ledningen efter knappt 20 minuter var inte alls orättvist. Det var Jesper Löfgren, nyförvärv från FK Karlskrona, som slog ett långt inlägg mot bortre stolpen där Bergström sedan forcerade in både boll och motståndare i målet.

Det var bud på mer Mjällbymål, men 0–1 stod sig till halvtidsvilan.

Helsingborg spelade upp sig i andra halvlek och Mikael Dahlberg kvitterade efter 55 minuters spel.

– Vi släppte in ett lite enkelt 1–1-mål.

Det var dock Mjällby som skapade flest chanser även under de sista 45 minuterna.

– Vi skapade fem–sex chanser under den andra halvleken.

Helsingborg skapade egentligen ingenting när Mjällbys försvarsspel fungerade bra.

Några fler mål blev det inte i matchen, men Jonas Andersson hade mycket att glädjas åt efter matchen. HIF är inne på sin åttonde försäsongsvecka. Mjällby är inne på sin tredje. Ändå var Mjällby inte långt ifrån segern.

– Vi ligger väldigt långt fram mot förra året, säger Andersson som i år valde att dra i gång med träningsmatchande två veckor tidigare i en jämförelse med fjolåret.

– Det är roligare att spela mot Helsingborg inför publik än att spela en internmatch på Strandvallen, menar han.

Dessutom är det ett revanschsuget gäng som Andersson har hand om. De har inte glömt hur när de var att nå superettan förra säsongen.

Andersson hade med sig en trupp på 18 man till Helsingborg. Fyra spelare saknades dock. Tre av dem hade skadekänningar: Izuchukwu Emeh, Mirza Halvadzic. Bubacarr Jobe kommer till Sverige under nästa vecka.