Sport

Matchfixning: ”Det finns en stor rädsla”

Karlskrona Artikeln publicerades
Jimmy Fors, kommunikations- och marknadschef på ettanfotboll, berättade för FK Karlskronas spelartrupp om ett växande problem.
Foto: Bo Åkesson
Jimmy Fors, kommunikations- och marknadschef på ettanfotboll, berättade för FK Karlskronas spelartrupp om ett växande problem.

Mellan 2013 och 2016 fanns det åtta matcher i division 1-fotbollen som misstänktes vara fixade.

Det är åtta matcher för mycket menar Jimmy Fors, marknads- och kommunikationschef på ettanfotboll.

Under tisdagskvällen berättade han om fenomenet matchfixning för FK Karlskronas ledar- och spelartrupp.

– Det finns 300 spelbolag som arrangerar spel till division 1 i Sverige och en match omsätter i snitt 20 miljoner kronor.

Det var en siffra som fick ögonbrynen att höjas på församlingen. Det svenska seriesystemet är extra intressant för övriga världen med tanke på att vi använder oss av en vår- och höstsäsong till skillnad mot majoriteten av världen som gör tvärtom.

– Under sommaren är det här som matcherna spelas. Mellan juni och augusti omsätts det mest pengar, berättar Fors och förklarar att majoriteten av pengarna placeras från den asiatiska marknaden.

Stora pengar i omlopp skapar möjligheter för ljusskygga personer.

– Det är en växande problematik och det finns en stor rädsla. När det uppdagades i allsvenskan förra året väckte det mer tankar än tidigare, fortsätter Jimmy Fors och tänker på när AIK:s målvakt Kyriakos Stamatopoulos berättade om att han utsatts för ett mutförsök inför en match mot IFK Göteborg.

Exemplen finns även på närmare håll. För några år sedan visade det sig att en mittback och en målvakt i Kristianstad gjorde allt för att det egna laget skulle förlora.

– Och nu sitter det en 18-åring i Södertälje som är avstängd från alla fotboll i ett år efter att ha fixat matcher i U19-serien.

FK Karlskronas Jesper Gustafson var en av åhörarna.

– Det var bra att vi fick veta mer om det här. Det känns så avlägset, men så fick vi veta att det har hänt bara några mil bort i Kristianstad, säger han.

Samtliga 32 division 1-klubbar har informerats om det växande problemet.

Fakta

Så ska en spelare agera om han blir kontaktad av en ”fixare”

1) Säg omgående nej till alla förslag. Ge dem inte chansen att få en hållhake på dig.

2) Informera genast klubben om vad som har hänt så att de kan anmäla händelsen.

Läs mer på minmatch.se.

Källa: Jimmy Fors, ettanfotboll

Visa mer...