Sport

Laddar för VM med topptävlingar

Köping Artikeln publicerades

En av Sveriges bästa Karlssons lever lägerliv i Köping.

– Nu börjar vi att trappa upp inför lag-VM, säger Mattias Karlsson.

 

Han är en av spelarna som redan har en plats i det svenska VM-laget. De andra två är Kristian Karlsson, som har smitit förbi Mattias på världsrankingen, och Anton Källberg.

– Fast de är inte här. De laddar i Düsseldorf inför den tyska cupen, berättar 25-åringen från sitt tillfälliga boende i den västmanländska orten.

– Vi är 16 spelare här.

Mattias Karlsson har några spännande månader framför sig med lag-VM på hemmaplan som avslutning.
Foto: Manfred Schillings
Mattias Karlsson har några spännande månader framför sig med lag-VM på hemmaplan som avslutning.

Det finns två biljetter kvar till det svenska VM-laget. Förbundskaptenen Peter Blomquist, assisterad av Ulf ”Tickan” Carlsson och Peter Andersson, plockar ut en spelare i mitten av mars. Den andra platsen går till vinnaren av en utslagstävling i början av februari.

– Sex spelare gör upp om en plats. Det känns lite annorlunda. Vi har aldrig gjort så förut i Sverige, säger Mattias Karlsson.

– Man spelar ju verkligen till sig en VM-plats på det sättet.

 

Karlsson laddar som bäst inför en tuff start på 2018. En fystränare från Svenska Olympiska Kommittén ser till att träningen under lägret är av det intensiva slaget och snart väntar spel på högsta nivå.

– Det är pingisligan först (Mattias Karlsson spelar för Halmstad BTK) innan det är singel- och dubbelspel i World Tour i Ungern.

Därefter följer spel i Europa Top 16 i Schweiz i början av februari samt deltagande i World Team Cup i England.

– Det är bara tolv länder som är med där. Det får ses som genrepet inför lag-VM.

Det låter mycket?

– Det är två stora tävlingar i mars också, skrattar 25-åringen.

Först därefter lugnar det ned sig och han tillåts ladda inför VM under drygt tre tävlingsfria veckor. Mästerskapet avgörs i Halmstad, Lyckebykillens hemstad sedan sju år tillbaka.

– Det är stort för Halmstad och det är stort för svensk pingis att vi får ett sådant mästerskap. Att få uppleva något sådant på hemmaplan får man nog bara göra en gång under karriären, säger han och tänker därmed rimligtvis inte hålla på lika länge som J-O Waldner eller Jörgen Persson.

Hur kommer det bli att spela i Halmstad?

– Häftigt. Och jag vill utnyttja det på rätt sätt och inte göra för stor sak av det.