Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Krif-Johansson: ”Något måste göras!”

Svenska Ishockeyförbundet funderar på att göra om seriesystemet och kvalspelet.
– Något måste helt klart göras, säger Krifs sportchef Mikael Johansson.
Blekinge • Publicerad 23 januari 2018
Fler derbyn (som här mellan Krif och Kristianstad), kortare resor och bättre möjligheter för klubbarna att gå plus – Mikael Johansson har funderingar kring ishockeyförbundets nya utredning.
Fler derbyn (som här mellan Krif och Kristianstad), kortare resor och bättre möjligheter för klubbarna att gå plus – Mikael Johansson har funderingar kring ishockeyförbundets nya utredning.Foto: LENA EHRING

Johansson har gott om åsikter och är nyfiken på framtiden, men vad som dyker upp i den beställda utredningen vet vi inte. Klart är att Ola Lundberg, styrelseledamot i Riksidrottsförbundet, kommer att leda den. Ska vi vara riktigt noga gjorde han även mål i TV-puckfinalen 1961, men det är överkurs.

Uppdraget är att utreda seriesystemet och kvalen för SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan. Eventuella förändringar, eventuella är ordet i sådana här sammanhang, kan genomföras tidigast säsongen 2020/2021 – om Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte beslutar om det på sitt junimöte 2019.

Annons

Vad det kan handla om är ännu höljt i dunkel. Mikael Johansson har sin lösning klar.

Mikael Johansson, sportchef Krif Hockey.
Mikael Johansson, sportchef Krif Hockey.Foto: Staffan Lindbom

– De måste först göra något med allsvenskan. Det håller inte att ha en proffsliga med klubbar som har 1 000 åskådare på läktaren. Det går inte att överleva på det.

– Tidigare fanns det två serier, en norra och en södra. Det gav fler derbyn och ett större intresse.

Krif-ledaren vill tillbaka dit, men skruvar allra helst ännu mer på lösningen.

– Ge oss tre serier. Åtta lag vardera i norra, mellersta och södra med en superallsvenska efter jul. Men så långt kommer de aldrig att gå. Jag hoppas på tio lag i söder och tio lag i norr.

Varför tror du att förbundet funderar på en förändring?

– De märker att det är ohållbart nu. Klubbarna klarar ju inte elitlicensen, säger Mikael Johansson och tänker på de nya kraven som verkar skjuta flera klubbar i sank.

De allsvenska klubbarna ska ha ett eget kapital på 1,5 miljoner kronor den 30 april i år. 2022 är kravet fyra miljoner kronor. I hockeyettan kommer det att krävas 100 000 kronor i eget kapital för att inte uteslutas ur serien.

– Det går ju inte som det ser ut nu. Det handlar om att överleva från år till år. För att vi ska kunna ha chansen att gå plus måste vi ha en suveränt bra organisation med ett bra sponsorunderlag och en trupp som måste överleverera.

– Och går vi till en kvalserie måste vi hoppas på att få möta lag från närområdet, säg Kristianstad, Tingsryd och Troja. Skulle det bli Piteå, Södertälje och fler lag uppifrån vet vi att vi går back på grund av både mindre publik och längre resor.

Annons

– Så här kan vi inte ha det.

En ändring kring allsvenskan som spiller av sig även på hockeyettan är därmed ett måste enligt sportchefen i Soft Center Arena.

Han lyfter även frågan kring utlåningarna, eller lånecirkusen som han kallar det. Krif har förvisso också haft spelare utifrån, men Johansson pekar på att de senaste varianterna, som exempelvis Stefan Söder, har ett förflutet i Kallinge.

– Jag tror att supportrarna vill känna en större tillhörighet och jag tror inte att någon klubb vill bygga en verksamhet på lån.

Ola Lundberg ska presentera sin analys och sina förslag till Svenska Ishockeyförbundets ordförandekonferens i november 2018.

Jerry NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons