Sport

Klart: Fria byten upp till division 1

Fotboll Artikeln publicerades
Tommy Andersson, ordförande Blekinge Fotbollförbund.
Foto: Thomas Persson
Tommy Andersson, ordförande Blekinge Fotbollförbund.

Förslaget om fria byten upp till och med division 2 för herrarna och upp till och med division 1 för damerna har röstats igenom.

Den kontroversiella regelförändringen har mött en hel del kritik.

– Specialister kan bytas in för att utnyttjas, menar Blekinge Fotbollförbunds ordförande Tommy Andersson.

Under Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte i Solna i fredags klubbades beslutet att fria byten ska införas i division 1 damer samt division 2 och 3 herrar.

Skåne FF motsatte sig förslaget och ville att SvFF närmare skulle analysera regelförändringens eventuella konsekvenser.

Under 2017 är det fria byten som gäller upp till och med division 2 för herrar och upp till och med division 1 för damer. För Mjällby AIF (bilden), som spelar i division 1 är det fortsatt samma regler som gäller.
Foto: Jonas Gustafsson
Under 2017 är det fria byten som gäller upp till och med division 2 för herrar och upp till och med division 1 för damer. För Mjällby AIF (bilden), som spelar i division 1 är det fortsatt samma regler som gäller.

– Jag tror att det kan vara för tidigt att införa regeln i tre divisioner samtidigt, menar Blekinge FF:s ordförande Tommy Andersson som, likt Skåne FF, anser att djuplodade undersökningar saknas.

Skånes Fotbollsförbunds andrahandsyrkande, som gick ut på att systemet endast skulle införas på prov i division 3 herrar, stöttades av BFF. Inget av Skånes yrkande gick igenom då det slutade med votering där en klar majoritet röstade för förslaget om fria byten.

”Man skulle till exempel kunna slänga in en gammal rutinerad räv som sätter en straff och sedan byta ut honom direkt igen”

– Specialister kan bytas in för att utnyttjas vid fasta situationer, menar Andersson och förklarar vidare hur regelförändringen skulle kunna påverka spelet.

– Spelare skulle kunna bytas in och ge järnet i ett par minuter för att sedan bytas ut igen, fortsätter han.

– Fler kan vara med och spela och det blir lättare för lagen att fylla sina trupper, avslutar Andersson för att lyfta fram något positivt med regelförändringen.

Daniel Knutsson, aktiv målvakt i Sölvesborgs GoIF, motsätter sig beslutet starkt.

– Man skulle till exempel kunna slänga in en gammal rutinerad räv som sätter en straff och sedan byta ut honom direkt igen, säger Knutsson som menar att fria byten skulle innebära drastiska förändringar av sportens förutsättningar.

– Om man inte är en startspelare ska man kämpa för att ta sin plats. Annars får man söka sig lägre ner i seriesystemet.

– Så har det alltid varit, säger Knutsson.