Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kalmar HC sparkar tränaren efter avslöjandet

De rasistiska inläggen blev hans fall.
Duane Smith försvinner innan han ens har kommit till Kalmar.
– I slutänden var beslutet enkelt om än tufft. Man får ta konsekvenserna av sina handlingar, säger Kalmar HC:s klubbchef Tobias Johansson.
KALMAR • Publicerad 31 maj 2018
Duane Smith hann aldrig till Kalmar HC:s bås.
Duane Smith hann aldrig till Kalmar HC:s bås.

På fredag påbörjar Tobias Johansson sin tjänst som klubbchef i Kalmar HC. De sista semesterdagarna hade han säkert firat på ett annorlunda sätt. P4 Kalmars avslöjade på onsdagen att den nye tränaren Duane Smith uttryckt sig främlingsfientligt i mer än tio twitterinlägg. Bland annat hade kanadensaren kallat Nigeria för världens aids-huvudstad och skrivit ”fuck Islam”.

Klockan 22.38 skickade Kalmar HC ut ett pressmeddelande där Duane Smith bad om ursäkt och KHC tog avstånd från uttalandena. Det fanns dock en brasklapp: ”Men det här är självklart en allvarlig förtroendefråga för oss. Därför måste vi också diskutera igenom den uppkomna situationen med styrelsen”, sade Tobias Johansson.

Annons

Klockan 06.55, drygt åtta timmar senare, kom nästa pressmeddelande från Kalmar HC. Där konstaterades av Duane Smith inte kommer att träna KHC nästa säsong.

Vad hände timmarna mellan pressmeddelandena?

– Grundinställningen från första stund var egentligen att vi inte kommer att ha någon annan utväg än att gå skilda vägar. Men jag har lärt mig att du inte ska ta ett beslut när du står mitt uppe i allt. Med respekt för Duane ville vi givetvis prata med honom i olika omgångar och få hans syn. Nummer två ville jag och Roger (Nyström, sportchef) prata oss samman och sedan involverade vi styrelsen löpande. I natt (mellan onsdag och torsdag) satte vi det på pränt och tog ett officiellt beslut vilken väg vi valde att gå, säger Tobias Johansson.

Vad sa Duane efter beslutet?

– Självklart är han väldigt ångerfull efter det som har varit. Han är ledsen för sin egen skull men främst för föreningens skull. Han har haft en genuin relation till Kalmar HC sedan han hjälpte oss med bland annat Kenny Bradford och han besökte oss vid jul. Han har tidigt känt för föreningen. Han förstår att det har skadat oss. Även om han har skrivit det så får vi väldigt mycket uppmärksamhet och fel fokus. Duane förstår vad han har ställt till med.

– Men det är en människa bakom och det måste man ha respekt för. Man får ta ansvar för sina handlingar men det är också en människa som inte mår bra nu.

Nu har ni fått negativa rubriker, kvällstidningar har skrivit och det har varit krönikor i ämnet. Hur känns det?

– Någonstans försöker jag se det så att vi inte har gjort något fel. Vi kunde givetvis ha läst igenom Duanes Twitter innan och det är något vi får dra lärdom av men vi har inte agerat fel. Jag försöker i stället se den positiva responsen vi har fått efter vårt beslut. Det var turbulent i går med mycket åsikter och alla medier har skrivit om det. Men vi ser i stället på responsen vi får nu efter att beslutet är taget. Då är det positiva tongångar. Jag tror vi vinner som varumärke på sättet vi har agerat och hur vi hanterat en jäkligt tuff situation på ett professionellt sätt. Duane får stå till svars för de handlingarna han har gjort och vi tar ansvar för det vi står för.

Vad händer med kontraktet?

Annons

– Kontraktet är brutet i samförstånd med Duane. Det inbringar inga ekonomiska förpliktelser.

– Vi har nolltolerans och det jobbar vi för även om du är styrelsemedlem, ungdomsledare eller funktionär. Jag har under mina år som ordförande varit med om att plocka bort ideella krafter i föreningen som inte stämmer överens med den bilden om hur vi vill driva Kalmar HC. Det handlar om nolltolerans. Den här typen av twitterinlägg eller åsikter är inget vi vill förknippas med. I slutänden var beslutet enkelt om än tufft. Man får ta konsekvenserna av sina handlingar.

Pratade ni med Nacka och Vänersborg innan Smith anställdes. Fick ni vitsord därifrån?

– Vi har gjort rekryteringen av Duene, precis som alla våra spelare, väldigt noggrant. Det vi har lärt oss är att man behöver kolla sociala medier väldigt noga. Det är något vi inte har gjort. Det får vi dra lärdom av. Med Duane var vi noga med att kolla med spelare och ledare i de föreningar som han har verkat i. Plus att vi har träffat honom personligen och haft x antal telefonsamtal med honom. Den bilden stämmer inte alls överens med den här bilden. Jag anser att vi har varit noggranna. Jag tycker inte att vi ska få allt för mycket skit eller ge varandra skit. Vi får lära oss.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons