Inställning och stolthet nycklar för HIF

Det har gått över 100 dagar sedan HIF Karlskrona senast vann en match i handbollsligan.
– Även om det är tråkigt att förlora så är handboll är fortfarande det roligaste jag vet, säger Hampus Dahlgren.
Karlskrona • Publicerad 2 februari 2018

HIF Karlskronas förlustsvit i handbollsligan sträcker sig bakåt i tiden till oktober 2017, men i den förra matchen mot IFK Skövde fanns det poängchans – även om det till slut blev förlust med 27–30. Under matchens slutskede var det 20–21 vilket sedan blev till 26–27 innan Skövde gick ifrån till 26–29 med mindre än två minuter kvar att spela.

– Det blir mentalt. Det hade varit skillnad om vi hade haft fyra raka vinster med oss, säger Dahlgren.

Hampus Dahlgren och hans HIF Karlskrona möter HK Malmö i handbollsligan.
Hampus Dahlgren och hans HIF Karlskrona möter HK Malmö i handbollsligan.Foto: Lena Ehring

Sebastian Seifert tog över som tränare efter Karl-Johan Lång och han har hunnit sätta sin prägel på laget under de här veckorna.

– Ja, det tycker jag. Han visade väldigt tydligt vad han ville och jag tror stenhårt på det, säger Dahlgren.

Seifert vill se hårt jobb både på träning och match.

– Det handlar om inställning framför allt. En match spelas i 60 minuter och ingenting annat. Det spelar ingen roll vad det står, det är efter 60 minuter som matchen avgörs.

Det handlar också om stolthet. Om stolthet över klubbmärket. Om stolthet över att få bära HIF Karlskronas tröja.

– Jag tycker att det har blivit skillnad även om det inte har gett poäng. Nu är vi ändå med i 60 minuter.

Inställning och hårt jobb lär krävas även på fredagskvällens match. Då väntar tabelltvåan HK Malmö på bortaplan.

– Det blir jättejobbigt, men det är inte samma sak som att möta Kristianstad, säger Dahlgren som menar att publiktrycket är klart värre i Kristianstad.

– Med rätt inställning kan vi ta två poäng mot Malmö.

”Vi måste tro på spelet, på varandra och på gruppen. Vi har inget att förlora.”

Ska det gå vägen så krävs det en helgjuten insats av HIF.

– Vi måste tro på spelet, på varandra och på gruppen. Vi har inget att förlora. Nu ska vi släppa handbromsen, säger Dahlgren som bland annat nämner bra målvakter, bra skytte och bra försvarsspel när han pratar om Malmö.

– Det gäller att vi är disciplinerade och inte låter dem göra några enkla mål. Vi ska kämpa och göra det svårt för dem.

Trots en lång förlustsvit så är HIF i allra högsta grad med i fajten om en kvalplats. HIF har fortfarande chansen att lämna jumboplatsen.

– Det krävs bara att vi vinner en match så ligger vi inte sist längre. Då är vi inte längre förlorargänget.

Tiden börjar rinna ifrån er. Känner ni er pressade?

– Nej, vi känner verkligen ingen press. Vi tar en match i taget. Nu ska vi njuta av de här matcherna som är kvar av säsongen.