Sport

Premiärsuccé tack vare VAR och Granqvist

Fotbolls-VM Artikeln publicerades
VM-uppladdning. Kalmar-bördiga gänget Christoffer, Samuel, Johan, Axel, Daniel och Jörgen tar tåget till Sveriges VM-premiär i Nizjnij Novgorod, 60 mil öster om Moskva.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
VM-uppladdning. Kalmar-bördiga gänget Christoffer, Samuel, Johan, Axel, Daniel och Jörgen tar tåget till Sveriges VM-premiär i Nizjnij Novgorod, 60 mil öster om Moskva.

En domares blunder kan räddas med teknikens under.

Var hade Sverige varit utan VAR? Rätt långt från chansen att nå åttondelsfinalen i VM-slutspelet.

Andreas Granqvist tackade för Joel Aguilars videogranskning och skickade in straffen och matchens enda mål mot Sydkorea.

Innovationen att låta domaren granska händelser och situationer har mötts av både bu och bä av fotbollsfolket.

Misstag tillhör spelet, menar motståndarna.

Rätta avgörande misstag, menar förespråkarna.

Hur många svenskar är emot videogranskningssystemet VAR efter Señor Aguilars beslut att se situationen som bäddade för den svenska succéstarten?

Förmodligen ingen.

En mållös premiär hade förmodligen grusat alla förhoppningar om ett svenskt VM-liv efter gruppspelet. Sverige fick ett viktigt – och riktigt – domslut med sig men i övrigt ingenting gratis på Nizjnij Novgorod-stadion.

Det började illa redan på morgonen. Emil Krafth låg febersjuk i förra veckan och uppenbarligen är det någon smitta som går i den svenska truppen. Victor Nilsson Lindelöf vaknade sjuk och i all hast fick Pontus Jansson förbereda sig för att kliva in bredvid Andreas Granqvist i mittförsvaret.

Den typen av sen förändring vill inget lag ha, men i svenska VM-sammanhang har det varit en vanlig företeelse. Patrik Andersson skadade sig på en sista träningen inför VM-öppningen mot England 2002. Ersättaren Andreas Jakobsson klarade uppgiften galant. Och fyra år senare drabbades Andreas Isaksson av en hjärnskakning (knockad av ett hård skott från rumskompisen Kim Källström) varpå Rami Shaaban höll nollan mot Trinidad och Tobago.

Jansson? Frågan kan omformuleras. Saknade någon Nilsson Lindelöf? I sin första tävlingsmatch sedan mars 2017 spelade skåningen från Arlöv som om det var vilken landskamp som helst.

Defensivt är landslaget lika finjusterat som ett bättre schweizisk armbandsur. På andra håll och kanter var VM-premiären lika förutsägbar.

Det här är ett landslag som just nu inte kan göra mål i öppet spel – hur bra chanser som än erbjuds. De var några på Nizjnij Novgorod-stadion. Marcus Berg stänkte in bollar i kvalet, men de senaste sex landskamperna har han gått mållös, trots att det offensiva spelet stämde betydligt bättre i VM-premiären än på länge.

Sverige matade på bra under den första halvleken och superchansen som borde ha brutit dödläget kom efter 21 minuter. Från några meter utanför Jo Hyeon-Woos mål satte Berg foten till bollen – men den sydkoreanske målvakten bjöd på en makalös räddning.

Kort senare fick Berg, 31, en ny möjlighet, men lagkaptenen Kim Young-Gwo fläkte sig och bröt bollbanan i sista stund.

Några hyggliga lägen till kunde ha mynnat ut i ett ledningsmål, men marginalerna var inte på Sveriges sida. Ola Toivonen skrek efter straff sedan Ki Sung-Yueng satt en bensax på anfallaren, men resprisbilderna visade att den sydkoreanske lagkaptenen hade ena foten på bollen först och Joel Aguilar från El Salvador tog rätt beslut.

Han friade på nytt 20 minuter in i andra halvlek, sedan Viktor Claesson kapats rejält av inhopparen Kim Min-Woo, men efter väldiga svenska klagomål valde Aguilar att videogranska situationen.

Och när han hade sett vad han ville se pekade han på straffpunkten.

Andreas Granqvist tog god tid på sig, som om allting hängde på honom – och det gjorde det sannerligen – innan han placerade bollen lågt och tätt intill Jo Hyeon-Woos vänstra stolpe.

Albin Ekdal tackade för sig efter 71 minuter (Oscar Hiljemark in) och med knappa kvarten kvar klev Ola Toivonen av och ersattes av Isaac Kiese Thelin.

Sebastian Larsson, lejonet på det svenska mittfältet, haltade av i 81:a minuten. Gustav Svensson ägnade sina tio minuter på planen åt att hålla rent.

Drömmen om vidare spel lever i allra högsta grad. Nu väntar ett stukat men revanschsuget Tyskland i Sotji på midsommardagen.

Även vid en förlust mot tyskarna finns möjligheten att nå åttondelsfinal (i S:t Petersburg eller Samara) och det troliga är att allt avgörs mot Mexiko i Jekaterinburg den 27 juni.