Sport

En 38 minuter lång aha-upplevelse

Karlshamn Artikeln publicerades
Fotboll och handboll blev traillöpning. På kort tid har Amanda Nilsson slagit sig in i den absoluta Sverigetoppen.
Foto: LENA EHRING
Fotboll och handboll blev traillöpning. På kort tid har Amanda Nilsson slagit sig in i den absoluta Sverigetoppen.

Det tog 38 minuter för Amanda Nilsson att förstå att det här med löpning nog var hennes grej.

Tre år senare är hon en av landets absolut bästa traillöpare och har precis inlett en swimrun-karriär som minst sagt kittlar.

Fakta

Amanda Nilsson

Ålder: 22.

Familj: Mamma, pappa, bror och hund.

Bor: Korpadalen, Asarum.

Gör: Studerar till fysioterapeut på Lunds universitet. Jobbar extra på Wellness och hjälper till med rehab och fys i Asarums IF:s herrlag.

Klubbar: Ryssbergets IK och Karlshamns SK Triathlon/Swimrun.

Gillar: Att träna.

Ogillar: Ineffektivitet, jag vill att saker och ting ska flyta på.

Det första jag surfar ut på varje morgon: Instagram, nej förresten messenger. Den brukar vara ganska full.

Bästa egenskap: Driven och envis.

Sämsta egenskap: Otålig.

Favoritidrottare: Eliud Kipchoge, världsrekordhållare på maraton.

Så många par löparskor går åt på en säsong: Alldeles för många. Jag är dålig på att kasta de gamla dessutom...

Om du fick vara statsminister för en dag: Jag hade premierat hälsa. Jag tror många, både unga och äldre, hade kunnat må så mycket bättre om de hade rört på sig.

Film: Tittar i princip aldrig på film.

Bok: Min studentlitteratur.

Musik: Lyssnar mest på radio. Men jag gillar Housemusik.

Bästa idrottsminne: Har många, men det var roligt att springa in som vinnare i Idre Fjällmaraton och få segerkransen av Pernilla Wiberg.

Vad gör du om tio år: Förhoppningsvis tränar och tävlar jag fortfarande och jobbar idrottsinriktat som fysioterapeut.

Visa mer...

På söndag ställer sig Amanda Nilsson på startlinjen i Blekinge River Trail.

Hon har redan vunnit loppet vid två tillfällen och är storfavorit till en ny seger.

Faktum är att 22-åringen från Asarum på bara några år blivit en av Sveriges absolut bästa traillöpare.

Sedan juli förra året, då tillbaka från ett fem månader långt skadeuppehåll, har hon vunnit samtliga lopp hon ställt upp i och även tagit ledningen i Trailrunning Sweden Store Trailtour 2019 där slutsegraren får 15 000 kronor.

Segersviten ser ut som följer:

• Idre Fjällmaraton.

• Dödens zon i ultraloppet Kullamannen (en 22 km backig och krävande utmaning, som hon för övrigt vunnit tre år i rad).

• Skrylle Challenge.

• Ryssbergets Trail.

• Bockstens Trailrun.

• Billingen X-trail.

• Åhus Trailrun.

Det är nästan så att Amanda börjar inse det alla andra redan insett: Att hon numera är en av landets absolut bästa traillöpare.

– Men jag har svårt att kalla mig själv för elit även om andra gör det, jag kan faktiskt inte ens säga att jag satsat, men de flesta har nog fått upp ögonen för mig.

Och allt började med det där kvalloppet till Göteborgsvarvet för tre år sedan. Då hade Amanda avslutat både handbolls- och fotbollskarriären och under ett par år hållit i gång med egenträning på gym och i löpspåret.

– Jag har alltid älskar att träna, men just att springa var väl inget jag gillade när jag var yngre.

Hon sprang milloppet på 38 minuter utan någon skolning eller specifik löpträning och det blev både en aha-upplevelse och starten på en minst sagt imponerande karriär.

– Jag insåg att jag kunde hålla ett högt tempo.

Det är inte ofta som Amanda sitter still. I princip varje dag består av någon form av träning, inte minst simning sedan hon nu även slagit in på framgångsrik swimrun-karriär.
Foto: LENA EHRING
Det är inte ofta som Amanda sitter still. I princip varje dag består av någon form av träning, inte minst simning sedan hon nu även slagit in på framgångsrik swimrun-karriär.

Specialiteten nu är traillopp på 2–3 mil, ultraloppen (minst 50 km) har hon inte slagit in på ännu.

– Det finns helt galna ultralopp där man stannar och äter, till och med sover, men just nu är inte det något för mig. Jag vill kunna hålla ett bra löptempo genom hela loppet.

– Däremot tror jag att ultralopp är är något som kanske kommer med åldern, det är kanske mer troligt att jag växlar in på längre distanser senare.

Vad är det som tilltalar dig med den här sortens lopp?

– Jag gillar när det är jobbigt, när jag måste ta i. I Dödens zon är det så backigt att man måste gå eller klättra i vissa partier. Det är min typ av terräng.

Själv tänker jag att mycket handlar om ”pannben”, en förmåga att kunna pressa sig?

– För mig är det mer att jag tycker det är roligt. Jag vet inte om jag har så mycket pannben, jag gillar utmaningar. Sen är uthålligheten är min styrka. Jag håller i stort sett samma tempo i en mil som i två eller tre.

Hur skulle du beskriva trail?

– Ett terränglopp är mer grus- och skogsvägar. Trail är på stigar helt obanat som orienteringsterräng fast utan kontroller. Det är trixigt, backigt, stenigt och stubbigt.

– Det handlar mycket om att våga trycka på bland stenar och rötter och att släppa loss i nedförsbackar. Jag brukar ta många där.

Varför tror du den här typen av tävlingar vuxit så de senaste åren?

– Det är inte så mycket tiderna som styr utan det handlar mer om en personlig utmaning. Samtidigt som jag kan njuta av det, många av loppen är jäkligt vackra, det går liksom att hämta kraft av naturen runt om.

Under det fem månader långa skadeuppehållet la Amanda grunden till den swimrun-satsning som hon det här året kombinerar med trail-tävlandet och som direkt blev succé.

– Jag har fått kämpa med simningen, men jag har varit envis och legat i.

Tillsammans med Kenny Meijer vann hon i söndags mixedklassen i kvalet till ÖtillÖ Swimrun World Championships där huvudtävlingen avgörs i Stockholms skärgård i september.

Var ska allt det här sluta?

– Bra fråga. Jag vet inte, jag kör bara på så länge jag tycker det är roligt. Men målet är att komma på pallen i september.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.