Sport

Blekingen som vill Skånes bästa – men bara i kväll

KARLSKRONA Artikeln publicerades
IFK Kristianstads tränarduo Lasse Olsson och Ola Lindgren.
Foto: BOSSE NILSSON
IFK Kristianstads tränarduo Lasse Olsson och Ola Lindgren.

Han står, som han själv säger, på Blekinges sida.

I kväll gör Lars Olsson ett undantag.

I kväll jobbar han för Skånes och IFK Kristianstads bästa.

Lars Olsson var ordförande i  Blekinge Idrottsförbund i tre år, men när IFK Kristianstads erbjudande kom om en roll som assisterande tränare till Ola Lindgren var han tvungen att göra ett val.

– Jag hade väl aldrig en plan att bli hedersledamot, men ja, uppdraget i IFK Kristianstad fick konsekvensen att jag inte hade tiden att fortsätta som ordförande i Blekinge IF. Det hade inte känts rättvist mot någon att fortsätta.

Olsson säger inte att han gjorde rätt val, men…

– Jag märkte att jag hade saknat golvet.

Lars Olsson bor i Blekinge, han jobbar i Karlshamn och sonen Lukas spelar handboll i IFK Karlskrona. Blekingekopplingarna är på alla sätt starka.

– Jag vill Blekinges bästa i alla lägen.

Precis som han vill Blekingehandbollens bästa.

– Jag kan öppet säga att svensk handboll behöver Karlskrona i hösta serien. Det är skillnad på att åka upp till Önnered en måndagskväll och spela för inte så många åskådare jämfört med hur det är att komma bort till Karlskrona.

Och inte kommer det att bli sämre när den nya arenan blir klar, menar Olsson.

– Inramningen, bemötandet, underhållningsvärdet. Allt blir bättre med en riktig arena. Se bara på IFK Kristianstad. Därför skulle det vara kul om Karlskrona klarar sig kvar.

Olsson inser snabbt att han kunde ha uttryckt sig bättre.

– HIF Karlskrona kommer att spela i handbollsligan nästa säsong också.

Olsson är imponerad av HIF:s framfart.

– Karlskrona har dansat på slak lina tre år i rad, men något har hänt i år.

Han räknar själv upp detaljer som stabilitet, högre tempo, pånyttfödda spelare som Nicklas Grundsten och Johannes Sandgren, Robert ”Knirr” Andersson och Lars Möller Madsen i all ära, men det var mycket skador på slutet.

Plus värvningarna av Uros Tomic och Tomas Reznicek.

– De tidigare målvakterna höll kanske i ett kval, men inte över en hel säsong. Tomas Reznicek, har Karlskronahandbollen haft en sådan skytt sedan Robert Stubbs dagar?

Lars Olsson är full av respekt inför matchen.

– Det är inte bara de spelarna. Linus Fernebrand har hög procent och då tar han ändå inga julaftonsvinklar. Ian Martin är en spelare man lätt kan underskatta, men ge honom chansen och han tar den. Plus att både Tomas Recnizek, Ian Martin och Tobias Nordahl är tvåvägsspelare.

IFK Kristianstad är en fortsatt stormakt i svensk handboll, men spelet har hackat mer än vanligt den här säsongen.

När förlorade IFK Kristianstad exempelvis tre raka bortamatcher? Det kan bli den fjärde raka bortaförlusten mot HIF Karlskrona.

– Oavsett hur hårt spelprogram vi har haft med Champions League och allt så är Malmö, Sävehof och Alingsås inga lätta bortamatcher, men kan vi slå lag som Montpellier och Veszprém så vet vi ju att vi kan.

Du säger att ni har den största respekten för HIF Karlskrona och att ni scoutat dem väl, hur tror du HIF Karlskrona tänker inför matchen?

– Jag tror att de vill försöka stoppa vårt omställningsspel. De vill nog ha koll på Stig Tore Moen Nilsen, som gjort en fantastisk höst och så vill de nog undvika misstag i sitt anfallsspel.

Är det okej om vi skickar de tipsen vidare till Robert ”Knirr” Andersson?

Lars Olsson skrattar och säger:

– Jag tror nog redan att han har det nedskrivet i sin lilla bok.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.