Sport

Nu börjar kvalkampen om miljonerna för KHK

ÖREBRO Artikeln publicerades
Örebros Tom Wandell jublar med lagkamrater efter 1–0.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM
Örebros Tom Wandell jublar med lagkamrater efter 1–0.

Det var 5–0-krossen som skickade Karlskrona HK till ett ovisst kval.

Där väntar troligen segraren i den allsvenska finalen mellan Timrå och Leksand.

I potten ligger bortåt 45 miljoner kronor.

Efter Moras seger mot Brynäs talar allt för att Karlskrona HK slutar på 14:e och sista plats i grundserien. Det är fem poäng upp till Mora och med tanke på att KHK har kvar att möta Frölunda och Skellefteå så ser det inte ljust ut att hämta in fem poäng på två matcher.

För lag 14 väntar en direktfinal i bäst av sju matcher om en plats i SHL säsongen 2018–2019 (se faktaruta). I potten i den matchen ligger som sagt ett nytt tv-avtal som genererar 45 miljoner kronor per säsong ett antal säsonger framåt.

– Vi har levt x antal veckor där vi varvat bra och dåliga matcher. Precis så som det har sett ut i matcherna så har det också varit en jojo-resa av känslor för spelarna att hantera. Nu vet vi vad som gäller. Allt talar för Timrå eller Leksand och om det kom ut något gott av Örebromatchen så är det att vi nu vet vad vi ska fokusera på, säger KHK-tränaren Ove Molin.

Det var mot Örebro som KHK hade sin chans att nå prispotten utan kval, men när det som mest behövdes svek både nerver och kunnande.

Eller rättare sagt, den samlade defensiven svek.

FAKTA

Så spelas kvalet till SHL

1) Timrå och Leksand möts i den hockeyallsvenska finalen i bäst av fem matcher. Start den 9 mars, en femte och eventuellt avgörande match spelas den 17 mars.

2) Vinnaren i den hockeyallsvenska finalen (Timrå/Leksand) går till direktkval till SHL i bäst av sju matcher mot lag nummer 14 i SHL. Vinnaren spelar i SHL säsongen 2018–2019. Förloraren spelar i Hockeyallsvenskan 2018–2019.

3) Förloraren av den hockeyallsvenska finalen (Timrå/Leksand) går till playoff i bäst av tre matcher mot vinnaren av slutspelsserien, lag tre–åtta i Hockeyallsvenskan. Slutspelsserien spelas i en enkelserie över fem omgångar.

4) Vinnaren av playoff går till direktkval till SHL mot lag nummer 13 i SHL i bäst av sju matcher. Vinnaren spelar i SHL säsongen 2018–2019. Förloraren spelar i Hockeyallsvenskan 2018–2019.

Fotnot: Om Karlskrona HK slutar på 14:e plats i grundserien, mycket talar för att det blir så med tanke på att det i nuläget är fem poäng upp till Mora, börjar direktkvalet den 25 mars. Om KHK lyckas ta sig upp till plats 13 börjar direktkvalet den 26 mars.

Visa mer...

– Det finns två sätt att spela ishockey. Man kan vara underlägsen, det var vi inte. Eller så gör man som vi gjorde mot Örebro, man tar en massa felbeslut. Vid två av målen åkte vi exempelvis och bytte, säger Molin.

2–0, 3–0, 4–0 och 5–0 var en uppvisning i undermålig defensiv.

– Vi lade ju matchen på de tre målen i andra perioden.

Direkt efter förlusten samlade Molin spelare och övriga ledare runt laget för ett kort snack innan resan hem.

– Vi hade ett snack mest bara för att samla ihop oss. Tro mig när jag säger att i den här gruppen finns det en tro på att vi ska fixa det här.

Grundserien tar slut den 10 mars. Fram till direktkvalet, som inleds den 25 eller 26 mars, beroende på slutplacering i grundserien, har Molin 14 dagar på sig att samla styrkorna.

– Det finns två sätt att tackla saken där också. Ett är att träna bra, det andra är att hitta rätt harmoni och stämning och med 14 dagar på oss kommer vi att få chansen att göra allt det där.

Någon träningsmatch planerar inte Molin för.

– Vi kommer att sätta oss ned och lägga upp en plan för de där 14 dagarna.

Lag 14 får möta Timrå eller Leksand, om du hade fått välja hade det varit bättre att komma på plats 13 för att få en ”lättare” motståndare?

– Nu lär vi få Timrå eller Leksand. Jag tycker det är en fördel för då vet vi vad som gäller.