Spalten med Yngve

Victor Muller – kan det vara något?

Spalten med Yngve Artikeln publicerades

När detta läses kan socialdemokraterna naturligtvis ha fått en ny ordförande, men om inte så har jag ett förslag som heter duga. Vad sägs om Victor Muller?

Har under betydande förvåning läst hur ledande socialdemokratiska politiker i Blekinge sörjer över att Juholt har avgått och tror att Victor Muller nog skulle kunna fungera lite som plåster på såren. Det finns nämligen likheter mellan Juholt och Muller då båda är optimister i en grad som skulle ha fått Bagdad-Bob att framstå som världens pessimist. Både Juholt och Muller biträder också en generös tolkning av sanningen. Bra va? Betänk vidare att Muller inte bara är lös och ledig utan även språkkunnig, envis som tusen samt har snygga gångkläder.

Hittade just ett par meningar som kanske inte är tröst för Blekinges ledande S-politiker, men som kanske ändå kan vara något för dem att tänka på. Under rubriken ”Bingo för politikerföraktet” skriver Dagens Nyheters kolumnist Hanne Kjöller:
”De inom S som förminskar Juholts egna övertramp är med och skapar en kris för politiken i stort.”
Ja, inte vet jag för jag är inte härifrån.

I Spaltens mejl-låda hittade jag i söndags ett meddelande som visar på att Juholts avgång är en händelse som fått världsvid spridning. Det är från gode vännen Bertil Lindberg som från ett 30-gradigt Queensland skriver:
”Sagan med Håkan Juholt som huvudperson fick ett om inte lyckligt så i varje fall logiskt slut. Det är inte många gånger man har sett någon som så energiskt har arbetat på sin egen undergång, eller som en socialdemokratisk f d riksdagsman uttryckte det, sågat sig själv i grenen.

Ständigt denna politik. Men vad är väl svensk politik mot egyptisk, herreminje. Nu vill salafisterna, som väl besitter omkring 30 procent av platserna i parlamentet, ta tag i osedligheten och täcka över de gamla statyerna från faraonisk tid. De föreställer människor som är nakna och det strider mot islam. Så rätt, så rätt. I Sverige har vi ännu inte kommit så långt, men skolan går före och tillåter lärare och elever att täcka ansiktet. Alltid något, om man säjer.

Nåväl, nåväl, som gammal oförbätterlig syndare anser jag nog att Korpela-rörelsen på sin tid var en skojigare religiös yttring. De troende skulle avyttra vad de ägde och samlas i avvaktan på Silverarken vilken skulle anlända från skyn för att ta dem med sig till Palestina. Silverarken utlovades landa på sjön Luossajärvi i norra Lappland och i väntan på att så skulle ske anmodade sektledaren de troende att ägna sig åt sprit- och sexorgier, kortspel och annat i nöjesbranschen. Så skedde, men inte f-n kom det någon silverark.

Om vädret. Ännu sent i måndags kväll hade vi här i den västliga utposten undgått snö. Men annat är det i länets mer nordligt belägna delar. Bert Johansson mejlade i söndags över en bild som visade det aktuella läget i Hallabro. En verkligt skakande bild. Undrar om man skulle kunna spärra snöbilder på datorn. Särskilt nu när vi sakta men säkert smyger oss fram mot vår. Men februari kan komma att innebära prövningar, sanna mina ord.