Spalten med Yngve

Så här i mitten av januari

Spalten med Yngve Artikeln publicerades

God morgon och välkomna till Hilda-dagen. Vilket vackert svenskt namn; föräldrar uppmanas härmed ha Hilda i åtanke inför dop av små töser. Stopp och belägg! Är det fortfarande okej att döpa barn i kyrkan? Kollade just och för säkerhets skull med en bekant som är politiskt uppdaterad, och hon svarade att så långt hon visste så möter det inga hinder. Och då erinrade jag mig, att det nog är skolavslutningar som helst inte ska äga rum i kyrkan. Så är det och jag ber om ursäkt för felaktigheten, men ni får väl själva se hur lätt det är att hålla reda på saker och ting när ni blir 70. Så komplicerat som samhället är, ock, ock, ock, samt Stopp och belägg, för att inte tala om esses och gusigförbarme.

- - -

Men hörni, vad har hänt sedan vi senast hörde av varandra, vad händer i detta nu och vad kommer att hända?

I söndags instiftade jag Snöfrihetsdagen med anledning av att det då var cirka tre månader sedan den första snön föll 2010, en otäck markbeklädnad som höll i sig ända fram till våren, med råge därtill.

Men nu är det åter fara å färde ty nordliga vindar drar sig elakt ner mot den svenska södern och har väl möjligen i påse snö i bakfickan. Dock, vi får vara nöjda hittills och snöfriheten är värd att fira. För detta och inför kommande veckas påvra kost blev det en Toast Skagen med ett en liten snaps isländskt brännvin samt en kryddstark rådjursgryta, signerad viltkocken Gert Klötzke och ackompanjerad av ett passande rött vin, Argento från Mendoza.

Ja, vad då, man måste väl skriva om mat också, och inte vara sämre än teves nyhetsprogram (?) Gomorron Sverige. Ser det inte alla morgnar men i måndags var programmet i stort sett fyllt av mat och idrott, särskilt idrott. Jag lovar att inte behandla sistnämnda verksamhet.

- - -

Mittåt! Folk och Försvars årliga konferens i Sälen inleddes den gångna helgen och slutade i går. Visst är det oroande med allt detta supande, och kopplat till försvaret dessutom. Jag vet för jag har blivit instruerad av en bakfull cigarettrökande furir i hur man kastar skarpa handgranater. Allvarligt talat vet jag inte hur det förhåller sig i dag med Sälen-konferensen kontra alkohol, men jag minns att det skämtades om saken på 60- och 70-talen. Och så erinrar jag mig den gamle högerledaren Gunnar Heckscher som i samband med ett möte i Nordiska rådet konstaterade:

”Den nordiska samsupningens betydelse ska inte underskattas.”

Kanske gäller samma för Folk och Försvar.

Hur som helst framträdde Håkan Juholt inför tevekamerorna i måndags morse. Han berättade att han hade blivit en bättre människa och ställde i utsikt stora framgångar för socialdemokraterna. Makan har i decennier försökt intala mig att städse se positivt på tillvaron, men Håkan Juholt är väl ett exempel på att även en positiv framtoning kan gå för långt, på tok för långt.

- - -

Hörde i söndagens Gomorron världen hur moderna kvinnor i Tunisien kämpar emot den efter revolutionen allt oftare förekommande heltäckande slöjan. Samtidigt har man här hemmavid bestämt att undervisningen i skolorna ska anpassas just för heltäckande slöja. Så underbart typiskt för Sverige.