Spalten med Yngve

Påskomsorgen mm

Spalten med Yngve Artikeln publicerades

Alltså, nu får det snart vara nog! Det på tok för mycket sport och Saudiarabien i radio och teve. Det är i alla fall min oförytterliga (glöm inte bort det fina ordet) uppfattning.

Bara för att två journalister på Ekot kläckte nyheten som fick försvarsminister Sten Tolgfors, tidigare ”Tomhylsan”, att avgå så betyder inte det att man kan veva materialet hur länge som helst, á la ett svenskt mål i VM-hockey, fast värre. Vapnen till Saudiarabien är ju ingen nyhetsmässig Titanic precis. Vi lyssnare och tittare har massor av annat att göra och vårt tålamod är ändligt. Politik med import och export samt sport mm är väl viktigt, men omsorgen om påsken och påskbordet är väl så viktig.

Det är klart att man ska ha en fyllig sportrapportering, och i teve finns ju vanligen ett ymnigt sportblock i varje nyhetssändning. Men lik förbannat tränger sig sporten in även bland de seriösa nyheterna; ”2 000 döda i tågolycka i Indien, men Arvika tog en poäng mot Hallstahammar”, typ.

Jag vet att det anses storslaget att vara svensk, men någon j-la måtta får det ju ändå vara. Man undrar i sitt föga stilla sinne om det till exempel är nödvändigt att rapportera om matcherna i den nordamerikanska hockeyligan, NHL. Det är dock 600 mil till den avlägsna kontinenten. Jodå, det är nödvändigt eftersom en SVENSK spelare i ett NHL-lag slog en passning någonstans i Wyoming som ledde till mål. Är man bara svensk så måste det rapporteras även om det är aldrig så litet, och var i hela den stora, vida världen det händer. Det är väl bara en tidsfråga innan:

”En person omkom på fredagen vid en mopedolycka i Tokyo. Han var inte svensk, meddelar UD.”

Ständigt dessa vapen.

Mittåt, du som känner folk i etermedia kan väl lugnt och pedagogiskt berätta att det aktuella landet heter Saudiarabien och att människorna som bebor landet är saudier. Ökenlandet heter inte Saudi. Hur skulle det se ut om vi började dela på ländernas namn och plötsligt säga Tysk, och Frank istället för Tyskland och Frankrike. Det skulle se elakt ut.

Från början av 90-talet och några år framåt skänktes större delen av det svenska försvarets materiel bort till Baltikum. Får vi nu någon krona och några tusen verkstadsjobb därtill hem till Svea rike med hjälp av vapenexport så är väl det ok. Bryta kontrakt och inte handla med diktaturer, som ett par av extrempartierna vill, är förstås otänkbart. Ska vi inte handla med diktaturer försvinner ju exporten till halva världen och armod med hackbruk (miljövänligt) väntar oss här hemmavid.

Enligt min ringa mening är det dessutom islamofobi att inte sälja vapen till Saudiarabien. Det vore allvarligt, mycket allvarligt om Sverige skulle anklagas för detta förfärliga brott.

Långfredagen kommer ingen tidning, men då finns Spalten på hemsidan. Se så oerhört praktiskt.