Spalten med Yngve

"Man ska ha husvagn"

Spalten med Yngve Artikeln publicerades

Galenskaparnas Claes Eriksson hatar, om inte husvagnar så i alla fall husvagnssemester. I en teve-dokumentär häromdagen om husvagnens historia i Sverige berättade han hur en släkting lockat med honom på en husvagnssemester till Öland. Husvagnssemester är svårt nog, men går den till Öland är det än jävligare, har man en känsla av. Efter den pärsen skrev Eriksson visan ”Man ska ha husvagn”. Det krävs ett geni för att skapa en visa som såväl musikaliskt som textmässigt når infantilitetens yttersta gräns. Så här lyder andra versen:

”Man ska ha husvagn – så är semestern redan klar!

Man ska ha husvagn – det har jag sett att alla har!

Man ska ha husvagn – och stuva in familjen i.

Man ska ha husvagn – för då blir man fri.”

Visan var förstås avsedd som ironi, men det gick svenska folket helt och fullkomligt förbi. Visan blev väldigt populär och sjöngs i alla tänkbara och otänkbara sammanhang. På sitt sätt otacksamt för Claes Eriksson, men å andra sidan drog den förstås in en del pengar.

För egen del är jag kluven till husvagnar och till semester med sådan. Ja, jag har ju ingen erfarenhet, men man har ju läst och hört. Tanken på att ha en stor låda hängande efter bilen är ångestskapande, särskilt tanken på man skulle tvingas backa ekipaget. Men att utrusta en husvagn hemma på garageuppfarten och sedan åka i väg låter å andra sidan lite lockande, det måste medges. Å andra sidan kan man ju inte som förr parkera en husvagn i enslighet och frid vid en sjö ty nu härskar kriminaliteten alltmer i Svea rike, och ingen bryr sig om det, inte ens polisen. Då återstår husvagnscamping; tätt, tätt, tätt tillsammans, och därtill vakter. Och visst ser det trevligt ut när familjer från olika håll i landet blir bekanta med varandra, sitter och dricker kaffe i godan ro och berättar om hur det är att bo i Hallstahammar.

Men sedan kommer natten och då har någon eller någras fyllor blommat ut och nu jagas så väl män som kvinnor runt husvagnarna; det är svettig erotik på gång och slagsmål. Det tjoas och skriks urtidsvrål, man halkar i spyor och rätt som det är exploderar gasoltuben. Dessutom har någon har parkerat snett och ”ska få faen” för det. Särskilt som han dessförinnan sneddat trädgårdsanläggningen tillhörande en av husvagnarna och rammat herrgårdsstaketet i vit plast.

Överdrivet? Absolut!

Våra tankar går i dag till miljöminister Lena Ek ty nu har ett antal experter sagt att det ska finnas hela 450 vargar i Sverige. Men bättre upp, miljö- och viltknuttarna i Naturskyddsföreningen kräver hela 700 vargar, som ett minimum, typ. Många vargförflyttningar blir det!

Men inte nog med det, gott folk, för snart kommer kanske fru Ek att bli inblandad i allt fler djuriska sammanhang. Det gäller tranor. Ifjol kom det 18 000 tranor till Hornborgasjön, men i år hela 26 500, hittills ska sägas. Nu är frågan om det ska anställas licensjakt eller skyddsjakt; kanske ska tranorna flyttas så att de sprids ut över landet. Inte vet jag, men nog måste man försöka ta tag i p-r-o-b-l-e-m-a-t-i-k-e-n.

Med anledning av långfredagen och Mästarens död på korset önskas den ärade läsekretsen Glad Påsk först med början på påskafton. Vädret kommer av allt att döma bli hårt, men det får vi bota med ägg och sill och allt annat som hör denna underbara helg till.