Spalten med Yngve

Gripen satt som gjuten

Spalten med Yngve Artikeln publicerades

Alltså, vad är det för snack om att skiftet mellan vinter- och sommartid skulle vara farligt! Radions Eko-reportrar suckar allvarligt om att ”vi förlorar ju en hel timme.” Herregud, klarar man inte den beskedliga övergången till sommartid, och om livet hänger på en vesen timme hit eller dit så vill jag rekommendera att söka till vilohem för några års konvalescens.

Jag kan gå med på att det är onödigt och skapar besvär med att ställa om klockor och liknande, men farligt? Är det någon ”hen” som har hittat på det, eller genusforskare kanske? Världen är full av tokstollar med en särskild koncentration i Sverige, verkar det som i alla fall.

Snacka om att tömma komposter, där handlar det om att utsätta kroppen för påfrestning. I måndags tömde jag en kompost och fyllde en ny. Därefter skulle jag iväg och handla, men kom knappt in i bilen. Det var nästan som när prins Charles av Stora Britannien var på besök i förra veckan och skulle klämma ner sig i en JAS Gripen. Så stora skohorn finns inte, men hade nog behövts.

Det är förmodligen inte så stor procent av svenska folket som har suttit i Gripens cockpit. Men jag har, och det var läckert. Och inga som helst problem att äntra denna vackra luftfarkost, man änna gled ner och sedan satt Gripen som gjuten, trots att jag är tämligen storvuxen. Jag vet inte riktigt hur prinsen bar sig åt, men kanske hade han en massa ordensband och storkors och lillkors, kraschaner och annat på kroppen, vad vet jag, fattig människa? Sådant kan verka hindrande.

Här dyker en favorit upp som gubben i lådan. Kung Gustav V skulle hedra sin bror prins Oscar med ännu en orden. Prinsen infann sig i god tid och redan väl behängd med glitter. Efter utnämningen klappade de båda bröderna om varandra och då hände det som inte får hända; storkors och annat, band och kedjor hakade i varandra och bröderna bara stod där och drog, kom inte loss. Hovfolket vågade inte ingripa, det vreds och sträcktes och nättopp bändes. Till slut blev V-gurra ”forrbannad” med ett ”o” och två ”r”, han väste till brodern:

– Du hav alltid vavit en dumjävel, Oscar!

På tal om Gripen så noterade jag häromdagen, att min egen farkost, Toyota-limousinen, i det närmaste avverkat sju varv runt jorden. Ni undrar vad som varit mest besvärligt? Jag minns bland annat den urusla vägen mellan Maradi i Niger och Katsina i norra Nigeria. Allvarligt talat så är det en förfärligt lång sträcka. Men nu ska jag bara ratta Toyotan i ytterligare 10 000 mil, sedan får det vara nog.

Ännu mera fordon: De goda karlskronaborna kan på skärtorsdagen förslagsvis höja blicken mot skyn för då blir det uppvisning med en Spitfire över stan kl 0900. Efter uppvisningen landar planet i Ronneby för bl a tankning, och sedan blir det ny uppvisning i Karlskrona kl 1300 samma dag.

Jag har det från säker källa.