Spalten med Yngve

En lägesrapport

Spalten med Yngve Artikeln publicerades

Samtidigt som ett slags sommar envetet klamrar sig kvar pågår Spaltens uppmärksammade och nättopp landsomfattande test av golfrestauranger ännu en tid, om än inte så oförtrutet som tidigare.

Ett nedslag, det är några veckor sedan, gjordes för lunch på Öterlen, närmare bestämt på Viks golf­restaurang. Jag har ingen möjlighet att uttala mig om golf som sport då jag inte kan mer än ett ord, nämligen järnfemma, och ett fackuttryck, nämligen två under par. That?s all, folks! Däremot kan jag hjälpligen bedöma en lunchrestaurangs kvaliteter.

Golfrestaurangen på Vik är inrymd i vackra, välvårdade lokaler och just denna blåsiga sommardag erbjöd lunchbuffén bland annat stekt torskfilé med kokt ­potatis och remouladsås, vilket passade mig som hand i handske.

Fisk är ju aldrig fel och de små fiskfiléerna var frasigt stekta och mycket välsmakande. Potatisen var inte helt avrunnen, men ändå rätt okej. Däremot visade det sig att man hade blandat curry i remouladsåsen, som därmed förvandlades till något annat. Inte så lyckat. Ett litet salladsbord, hembakat bröd och isvatten samt kaffe fick man också för de 105 kronorna. Väl dyrt med tanke på att man inte ens erbjöd lättöl som dryckesalternativ.

Beträffande faciliteterna i övrigt var toaletterna fräscha, men en väl använd brun frottéhandduk intill tvättstället drog ner betyget en del. Pappershanddukar bör det vara på alla etablissemang.

Sammanfattningsvis är Vik ändå inget dumt ställe att luncha på, men det slår inte Hooks golfrestaurang som behåller sin förstaplats, och som är att föredra även ur ett småländskt perspektiv då lunchpriset där är 16 kronor lägre än i Vik. Många bäckar små, etcetera etcetera etcetera.

–?App, app, app har för mig i långliga tider varit ett varningsrop som betyder ”Se upp!” eller ”Sluta med det där!”. Men nu när jag har bytt operatör och kan surfa på mobilen så har de tre bokstäverna fått en helt ny betydelse, nämligen app som förkortning av applikation.

Makan hade vänligheten att köpa till tre flyg-appar till min mobil, nämligen Sky Scanner, Flight Radar 24 samt Plane Finder, vilken sistnämnda är helt lysande. Jag kan inte vara utan den! Man ser att en flygplanssymbol befinner sig ackurat över Sölvesborg och vill veta vad det är. Ett lätt tryck och man får fram att det är En Boeing 700 på väg från Seoul i Sydkorea till Schiphol i Amsterdam. Vidare höjd, fart, flightens nummer etcetera. Helt fascinerande. Jo, visst kan man använda en mobil till att ringa, men jag vet inte.

Kände en lätt vånda på söndagskvällen då jag insåg att jag spenderat hela dagen på att ta del av SVT:s maratonsändning till tioårsminnet av attentaten i USA den 11 september.

Mina dagar är om kanske inte direkt räknade så i rimlighetens namn ändå rätt begränsade till antalet varför man bör tänka lite på hur man använder dem. I alla fall så kom programmet in på effekterna världen över av attentaten, och programledaren i Stockholm, Marianne Rundström, konstaterade utan att tveka, att Sverige efter mer än två hundra år åter är i krig. Hon avsåg Afghanistan. Så den 500 man starka svenska styrkan i Afghanistan innebär att Sverige är i krig? Herrejesus!