Vintern är ingen ursäkt att inte odla

Sölvesborg Artikeln publicerades
Johanna Beijer håller kurser i konsten att odla både ekologiskt och året runt. Målet är att öka medvetenheten hos folk och visa att det går att skapa en hållbar näringskedja.
Foto:Jonas Gustafsson
Johanna Beijer håller kurser i konsten att odla både ekologiskt och året runt. Målet är att öka medvetenheten hos folk och visa att det går att skapa en hållbar näringskedja.

Johanna Beijer, som tillsammans med sambon Fredrik Gran, driver Möllekulla Länsmansgård vill få folk att fundera på vad de äter. Och här odlas ekologisk mat, året runt.

Bra jord, ljus och värme.

De tre absolut viktigaste ingredienserna för en lyckad matodling.

Det menar Johanna Beijer, som håller kurser i konsten att odla och tänka ekologiskt.

Här på gården tas allt tillvara. Djurens spillning blir bra gödsel, planteringsjord återanvänds, skadedjur hålls borta med hjälp av exempelvis höns och ankor. Framförallt: Här odlas ekologisk mat, helt utan kemikalier. Året runt!

– Generellt är folk väldigt låsta att det inte går att odla när frosten och kylan kommer, säger Johanna Beijer. Med bra matjord och hjälp i form av växthus samt drivbänkar så skapar du den möjligheten.

Själv sår hon i flera olika omgångar, där odlingarna växlar av varandra.

– Rotfrukter, kolplantor och spenat är perfekta att plantera under oktober-november, säger Johanna Beijer. Sedan händer inte så mycket med dem över just vintern, men du kommer få en tidig skörd på våren.

Även dill och persiljeplantor brukar klara kylan väldigt bra. Värre är det för tomat, gurka och zucchini.

Men Johanna Beijer uppmanar folk att våga experimentera:

- I år ska jag odla gurkor inomhus med hjälp av både ljus och värme. Vi får se om det går.