Gymnasterna har fullt förtroende för kritiserad SD-politiker

Sölvesborg Artikeln publicerades

SD-politikern Hugo Hobring lämnade i måndags alla sina politiska uppdrag efter att det uppdagats att han uttryckt sig olämpligt i ett Instagraminlägg. Trots det inträffade uttrycker Sölvesborgsgymnasterna, där Hobring länge har varit ledare, fullt förtroende för honom.

Det var i måndags som BLT kunde berätta att den 20-årige SD-politikern Hugo Hobring bevarat ett instagraminlägg om att den tjetjenska staten vill införa koncentrationsläger för homosexuella med kommentaren ”Coolt”.

Sölvesborgsgymnasternas ordförande Anna Lindh uttrycker föreningens fulla förtroende för ledaren och SD-politikern Hugo Hobring.
Foto: Marcus Palmgren
Sölvesborgsgymnasternas ordförande Anna Lindh uttrycker föreningens fulla förtroende för ledaren och SD-politikern Hugo Hobring.

Det väckte irritation i politiska kretsar och samma dag valde Hugo Hobring att lämna alla sina politiska uppdrag.

Vid sidan om sitt politiska engagemang har 20-åringen också under fyra år varit ledare för den stora föreningen Sölvesborgsgymnasterna.

I ett brev till medlemmarna har föreningens ordförande Anna Lindh nu gått ut och slagit fast att föreningen har ett stort förtroende för honom.

– Hos oss är han inte politiker utan en sedan länge uppskattad ledare, säger Anna Lindh till BLT.

– Och i vår förening är det en självklarhet att stå bakom våra ledare.

I brevet till medlemmarna framhåller Lindh, efter att hon haft ett långt möte med Hugo Hobring, att han är mycket ångerfull över det han skrivit och att han vill be om ursäkt till alla som upplever att han uttryckt sig kränkande.

Anna Lindh pekar också på att han är hårt engagerad i föreningen och att styrelsen har ett stort förtroende för honom.

”Vi vet att han står bakom den värdegrund som vi har med att vi är en förening för alla, oberoende ålder, kön, sexuell läggning, etnicitet eller funktionsvariationer”, heter det vidare i brevet.

”Så för oss är det en självklarhet att han fortsätter att vara ledare hos oss”.

Blir det på det viset?

– Absolut. Vi ifrågasätter inte hans ledarskap, säger Anna Lindh.

– Han ångrar sig djupt och menar att mycket beror på ett missförstånd.

Anna Lindh uppger att Hugo Hobring med sin kommentar ”Coolt” menade att vara sarkastisk eftersom han i grunden tyckte det var ett dåligt förslag. Men att sarkasm ofta gör sig dåligt i skrift och att ordet ”Coolt” uppfattades på helt motsatt sätt än han tänkt.

I sammanhanget vill Anna Lindh också påpeka att Sölvesborgsgymnasterna är en helt opolitisk förening och att ledarnas politiska hemvist och sympatier inte har någon betydelse.