Växthus bjuder in till vårmingel

Sölvesborg Artikeln publicerades
     Johanna Heijel och Tina Lundblad, på Växthus Flora Persson by Therese, bjuder in till vårmingel.
Foto: Ewa Carlsson
Johanna Heijel och Tina Lundblad, på Växthus Flora Persson by Therese, bjuder in till vårmingel.

När sommarväxterna snart ska planteras letar många odlings- och trädgårdsinspirerade efter tips och råd. Då passar Växthuset Flora Persson på att bjuder in till ett vårmingel fyllt med inspiration. Dessutom dyker en jordexpert upp som kan analysera din jord.

Vårsolens strålar gör inte bara så att grönskan vaknar. Den väcker också liv i odlarlusten, trädgårdsplanteringar och skapandet av uterum i trädgården. Växthuset Flora Persson by Therese arrangerar för första gången ett vårmingel för alla odlings- och trädgårdsintresserade.

– Vi vill skapa en inspirationsdag där alla trädgårdsintresserade och både stora och små odlare kan få tips och råd, säger Johanna Heijel från Växthuset Flora Persson by Therese.

Hennes kollega Tina Lundblad tillägger att odlingsintresset spänner över alla åldrar och att odla är något som man alltid kan göra.

– Det går att odla oavsett om man har tillgång till trädgård eller om det är på balkongen hemma i lägenheten.

De berättar att en av årets odlingstrend är att odla ätbara växter.

– Det behöver inte vara en ren grönsaksodling. Man kan plantera en ört eller krydda och blanda den med andra växter. Men det finns inget fel och rätt. När man odlar eller skapar en trädgård ska man gå efter vad man själv känner att man vill ha, säger Tina.

Lördagen den 11 maj fylls butiken med extra mycket sommarblommor och erbjudanden. Växthuset har också bjudit in experter inom olika odlingsområden, bland andra besöker Sölvesborgs trädgårdsförening och krukväxtleverantören Arnes blommor mingellördagen.

Då finns även jordleverantören Henrik Johansson från Fagerhults torv på plats för att ge tips om hur man väljer rätt jord till rätt odling.

– Jorden är viktigare än man tror för att odlingen ska lyckas. Det känns väldigt spännande att han är här och berättar om det, säger Johanna.

Odlare kan ta med sig ett jordprov hemifrån som Henrik analyserar. Han berättar sedan vad som behöver tillsättas för att skapa de bästa förutsättningarna för den tilltänkta odlingen.

– Det blir en dag för alla som vill bli inspirerade inför sommarplanteringen. Vi bjuder på korv hela dagen, det är ett vårmingel för hela familjen, säger Johanna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.