30-åring anhållen misstänkt för rån och bilstöld hos äldre par

Mjällby Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen i huset i Mjällby vaknade av ljud tidigt på söndagsmorgonen och upptäckte en okänd person som lagt sig i en säng.

Denne stack sin väg, men stal först en bilnyckel och försvann med parets bil.

Ett par timmar senare greps en man i 30-årsåldern misstänkt för inbrott i ett hus i Näsum. Den stulna bilen påträffades i närheten.

Polisen larmades vid klockan halv fem om inbrottet i bostaden i Mjällby. En man hade då sprungit i väg från huset efter att ha upptäckts i en säng av de boende, ett äldre par. Den ovälkomne gästen ska ha haft en kniv med sig, men ingen person skadades.

På väg ut tog han med sig en bilnyckel. Den användes för att starta parets bil som stod vid huset och mannen försvann med den. Bilen efterlystes, och skulle visa sig dyka upp tämligen snart igen, fast längre norrut.

Vid 06-tiden kallades polisen till ett hus i Näsum. En man hade då tagit sig in i ett hus och väckt de boende i den bostaden.

– De såg att någon hade varit inne i huset och stängt av strömmen, säger förundersökningsledaren Per-Johan Ljungberg vid polisen i Blekinge.

Mannen ska ha varit kvar utanför och framfört till de boende i huset att han behövde en bil.

Flera polispatruller skickades till platsen och grep mannen i närheten av en busshållplats

I närområdet hittades också den efterlysta bilen från Mjällby, som hade körts av vägen.

Mannen som är i 30-årsåldern är känd av polisen sedan tidigare.

Han greps och togs med till polishuset. Efter tillnyktring började förhören om misstankarna om rån, hemfridsbrott, olaga hot, stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel (bil), samt narkotikabrott.

Åklagare tog beslut under söndagseftermiddagen om att anhålla mannen.