Ung biodlare ser en framtid i branschen

Sölvesborg/karlshamn Artikeln publicerades
Foto:Bo Åkesson

Det har gått undan i 24-årige Wille Rosenlunds liv.

Han tog examen som biodlare och blev snabbt egen företagare.

Nu hoppas Wille att flickvännen snart ska vara på plats.

Solen lyser så behagligt och bina surrar rogivande i en skogsdunge någonstans utanför Asarum. Det doftar nästan av sommar, denna fina måndagsförmiddag när vi redan passerat mitten av september. Det krälar av bin i kuporna.

Wille Rosenlund är ute för att titta till några av de bikupor han har placerade på olika platser i länet, främst i den västra delen. Klädd i vit skyddsdräkt och stövlar, för att undvika stick, tar han sig an arbetet med de surrande bina.

  – Jag brukar bli stucken någon gång i veckan. Då beror det ofta på att jag slarvat med att stoppa ned dräkten i stövlarna eller har en glipa någonstans.

  I våras tog han examen från en tvåårig utbildning för biodlare i Höör. Tanken var etablera sig lite långsamt i branschen, men allt har gått snabbare än Wille tänkt.

  Från starten med fem kupor hemma i föräldrahemmet i Gammalstorp till de 270 bikupor han har i dag är klivet väldigt långt. Den trevliga hobbyn har blivit ett levebröd för den unge killen. Steget från it-världen till en vardag som biodlare är också stort.

  För Wille var helt inställd på att arbeta med it efter att ha gått en utbildning på BTH. Men det kändes inte så lockande. Wille valde att helt byta bransch och inriktning på sitt liv. Även om han nu kan tänka sig ha it-jobb som bisyssla.

  På nätet fick han kontakt med en tjej, Ashley, från Sydkorea. De träffades för första gången i Indien och har sedan dess varit ett par, mestadels på distans. Fast i vintras var de i Australien tillsammans under tre månader.

  – Vi arbetade på en kycklingfabrik, säger Wille Rosenlund.

  I somras kom Ashley till Sverige för att hjälpa Wille med att ta hand om all honung. Men Wille fick köra i gång ett par veckor innan midsommar, då hon skulle komma, eftersom det var så gott om honung i år.

  – Jag hade räknat med att få tio ton honung. Det har blivit 15 ton i stället, säger Wille.

  Han säljer sin honung på bulk, vilket innebär att en lastbil kommer och hämtar hans skörd. Men det blir ändå 1 000 egna burkar med honung, som Wille säljer på egen hand.

  Om några veckor bär det av till Sydkorea. Wille ska träffa flickvännen Ashleys familj för första gången. Sedan ska paret åka runt och även ta en sväng in i Vietnam.

  Men Ashley har sänt in en ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Wille och hon tänker sig att bo tillsammans och inte endast träffas tre månader i taget.

  – Då kan hon hjälpa mig i företaget. Mitt mål är att expandera till 400 kupor. Men det är möjligt att gå upp till 1 000 kupor om vi skulle vilja det, säger Wille Rosenlund.

  Den unge företagaren ser definitivt en framtid i biodlarbranschen. Det är stor efterfrågan på svensk honung, som är en bristvara. Jobbet är dessutom roligt och omväxlande.

  – Man måste kunna allt, säger han.

  Wille är verkligen mångsidig i yrket. Han är med och avlar drottningar och har ett kylskåp som kläckningsmaskin. Han fixar kupor och bygger ramar. I bilen har han en tank, dit han slangar över sockerblandningen från ett fönster i lokalen på ett smidigt sätt. Morfar hjälper honom också lite i snickeriet. Han får även stöttning av övriga familjen när det behövs.

  Oftast är det ett rent nöje för Wille att få ha detta yrke.

  Fakta

  Lite siffror

  Varje kupa har gett cirka 70 kilo honung i år.

  Inför vintern får varje kupa 18 kilo sockerblandning.

  När Wille tillreder sockerblandningen använder han: 325 liter vatten och 19 säckar (á 25 kilo) socker.

  I varje kupa bor det omkring 90 000 bin på sommaren och på vintern är det 30 000 bin.

  Det kostar 300 kronor att köpa en drottning.

  Wille säljer bisamhällen med 30 000 bin och en drottning för 1 500 kronor. En norrman köpte inte mindre är 40 stycken samhällen på en gång.

  Visa mer...

  BLT.SE/tv

  Biodlare i arbete

  Den unge biodlaren Wille Rosenlund i farten.

  Visa mer...