Tryck på barnomsorg i centrum

Sölvesborg Artikeln publicerades

Antalet förskolebarn blir hela tiden fler och fler. Därför kommer det att öppna en ny avdelning i början av nästa år, troligen redan vid årsskiftet.

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden har i full enighet antagit en budget för 2019. Den innebär en ramökning på fyra miljoner kronor jämfört med årets siffror.

Det är stort tryck på barnomsorg i centrala Sölvesborg.
Foto: Roald,Berit
Det är stort tryck på barnomsorg i centrala Sölvesborg.

Ökningen kommer, enligt nämndens avgående ordförande Markus Alexandersson (S) till stora delar att ätas upp av den nya förskoleavdelning med 18 platser som behöver öppnas eftersom behovet av barnomsorg hela tiden ökar.

– Det är i centrum det klart största trycket finns, påpekar Alexandersson.

– Så mycket pekar på att vi hyr in en paviljong.

Han framhåller att inget beslut ännu har tagits var den nya avdelningen och paviljongen kommer att hamna.

Vad lutar det åt?

– Troligen vid Kanehalls förskola.

Enligt Markus Alexandersson finns det i dagsläget inhyrda paviljonger vid förskolorna Bossabo, Markgatan, Kanehall samt vid särskolan i Mjällby.

Av nästa års ramökning på fyra miljoner kronor väntas merparten, 2,5 miljoner kronor, gå till det nya förskoleavdelningen.

Resten av ökningen går till finansiering av etapp 1 på Falkviksskolan, som ska vara klar till sommaren, samt till satsningar vid särskolan i Mjällby.

– Även om vi politiskt är överens om de ekonomiska tagen i nämnden så kan det ju dyka upp synpunkter och andra krav när kommunens totala budget ska spikas i november, säger Markus Alexandersson.