Storsatsning på jullovsaktiviteter

Sölvesborg Artikeln publicerades

Aldrig förr har jullovslediga ungdomar haft så många aktiviteter att välja mellan som de har i år. Detta tack vare att kommunen har bestämt att satsa de sista pengarna av årets riktade statsbidrag till just de lovlediga ungdomarna.

Att Sölvesborgs kommun ställer samman ett jullovsprogram är inget vanligt. Enligt fritidsgårdsansvarige Fredrik Belfrage kan årets program vara det första någonsin.

 Det väntar en lokal storsatsning på jullovsaktiviteter för Sölvesborgsungdomar. Bakom den står Hasse Larsson (t v), Malin Håkansson, Fredrik Belfrage samt Ande Fandrey.
Foto: Lars Ohlsson
Det väntar en lokal storsatsning på jullovsaktiviteter för Sölvesborgsungdomar. Bakom den står Hasse Larsson (t v), Malin Håkansson, Fredrik Belfrage samt Ande Fandrey.

Detta bygger på att kommunen har kvar en del av de pengar som staten tilldelat Sölvesborg i akt och mening att arrangera kostnadsfria aktiviteter för ungdomar på loven.

Totalt rör det sig för Sölvesborgs del om 660 000 kronor för 2018.

Av dessa är nästan 300 000 kronor öronmärkta för sommarlovsaktiviteter. Medan resten, 366 000 kronor, fördelas mellan övriga lov, typ sport-, påsk-, höst samt jullov.

– Av årets pott har vi kvar 100 000 kronor. Nu tömmer vi kontot och satsar allt som är kvar på jullovet, poängterar Fredrik Belfrage.

– Sedan räknar jag med att det kommer nya pengar, i samma storleksordning, från staten även nästa år. För statens treåriga satsning inleddes 2017.

Noterbart i sammanhanget är att 2018 års statsbidrag måste användas före den sista december. Det innebär att det allra flesta programpunkterna ligger innan årsskiftet, även om lovet är längre än så.

Fredrik Belfrage berättar att det lokala föreningslivet bjöds in att medverka vid aktiviteterna. Han påstår att det varit lättare att engagera föreningar vid påsk- och höstlov men säger likväl att responsen har varit relativt god.

Den nu aktuella aktiviteterna riktar i första hand in sig mot ungdomar i årskurs 4 till och med 8:an. Totalt finns det cirka 875 Sölvesborgsungdomar i dessa fem årskullar.

En nyhet i sammanhanget är ett padelläger som sker i samarbete med House of padel. 32 ungdomar mellan 10 och 15 år delas i två grupper där teori blandas med praktik. Och två instruktörer ska finnas på plats.

– Detta är första gången vi gör något sådant här. Men padel är en växande sport och vi vill gärna att fler ungdomar lär sig att spela, säger Hasse Larsson som driver padelanläggningen tillsammans med David Svensson.

Till detta ska läggas en skrivarverkstad som Malin Håkansson och Anke Fandrey arrangerar under tre dagar för 15 mellanstadieelever på biblioteket.

Det blir skrivövningar, dramaövningar och muntligt berättade. Anke Fandrey poängterar att det är de 15 ungdomar som först anmäler sig som kommer med.

fakta

Detta kan du göra på jullovet

20 december. Julavslutningsmys på Skofabriken.

22 december. Isdisco på Sölveshov.

27 december. Jump i idrottshallen.

27 december. Body Pump hos Puls.

27 december. Skrivarverkstad på biblioteket (tre dagar).

28 december. Parkour i Hjortakroksskolans idrottshall.

28 december. Padeldagläger hos House of padel.

28 december. Reda till Den blå planeten i Köpenhamn.

29 december. Body Attack hos Puls.

30 december. Cirkel/tabata-pass hos Puls.

30 december. Luftgevärsskytte hos Gammalstorps Skytteförening.

6 januari. Luftgevärsskytte hos Gammalstorps Skytteförening.

Fakta: Sölvesborgs kommuns jullovsprogram.

Visa mer...