Snart kommer en ny prunkande överraskning

Sölvesborg Artikeln publicerades
Det kommer bland annat att finnas pelargoner i årets planteringar.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det kommer bland annat att finnas pelargoner i årets planteringar.

Som varje år vill Sölvesborgs kommun överraska invånarna med sina planteringar. Lite kan dock landskapsarkitekt Kristina Höijer avslöja redan nu.

Precis som de senaste åren kommer det att finnas grönsaker i planteringarna 2019. Den här gången använder parkenheten klassiska färger på ett nytt sätt. Tanken är att trädgårdsintresserade ska inspireras samtidigt som det ska finnas något utmanande för betraktarna att titta på.

– I år blir det mer fokus på bladgrönsaker. Vi brukar ha mycket gräs i våra planteringar, säger landskapsarkitekt Kristina Höijer.

Det ska bland annat finnas mangold och klassiska pelargoner. Hon menar att de vissa år har haft krångliga växter men att de nu ska vara okomplicerade och lätta att få tag på för den som vill efterlikna planteringarna.

Mangold.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Mangold.

Allt vill hon dock inte avslöja.

– Vi gillar att ha överraskningar. Folk går och väntar på vad det ska bli i år och så får vi reaktioner när vi planterar. Det är kul, säger hon.

Planen är att överraskningen ska börja planteras ut vecka 22 och 23. Om vädret tillåter började de dock tidigare.

Det blir inga nya platser i år. Däremot fick kommunen en ny driftschef förra året vilket kan innebära att en utvärdering av årets planteringar görs och att det sedan blir förändringar till 2020.

– Vi vill att planteringarna ska vara där folk ser dem mest, säger Kristina Höijer.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.