SD har vunnit röster från S

Sölvesborg Artikeln publicerades

När en valkrets återstår att räkna i Sölvesborgs kommun vid midnatt ser Socialdemokraterna ut att ha tappat många av sina röster till Sverigedemokraterna.

När rösträkningen går mot sitt slut ser Sölvesborg ut att stå med två stora partier som båda gått till val på välfärds- och trygghetsfrågorna. Men där Socialdemokraterna i förra valet fortfarande var ojämförligt störst har man nu fått se många av rösterna vandra över till Sverigedemokraterna.

Vid midnatt har S fått 33,2 procent av rösterna vilket är ett tapp på 9,6 procent. Sverigedemokraterna har istället ökat med 6,8 procent och har 28,8 procent av Sölvesborgs röster i kommunalvalet.

Moderaternas Kith Mårtensson sa i valrörelsen att partiet satsade hårt på att ta tillbaka de röster man i förra valet tappade till Sverigedemokraterna. Det har man uppenbarligen misslyckats med och M har istället minskat ytterligare en och en halv procent och ligger nu på 17,7 procent och fortsätter därmed att vara tredje största parti i kommunen.

Moderaternas tappade röster samt en del av Socialdemokraternas ser ut att ha fördelats jämnt över övriga partier som har ökat något, utom Miljöpartiet som minskat med en dryg procentenhet.

Störst bland övriga partier ser Centerpartiet ut att bli med 4,7 procent och därefter Vänsterpartiet 3,8 procent och SoL-partiet med 3,7 procent.