S-ilska över inställt fullmäktigemöte

Sölvesborg Artikeln publicerades

Det SD- och M-ledda samstyret vill ställa in fullmäktigemötet i december för att i stället klara av både budgeten för 2019 samt flera viktiga val på mötet i slutet av november. Johanna Beijer (S) är mycket irriterad och säger att den politiska majoriteten inte respekterar redan fattade beslut.

Det politiska schemat för 2018 fastställdes för ett år sedan. Då bestämdes att på fullmäktiges möte den 5 november skulle fullmäktiges ordförande och presidium väljas. Och så skedde i måndags.

Samstyret vill spara 50 000 kronor av skattebetalarnas pengar och ställer in ett av årets två återstående fullmäktigesammanträde. Det väcker ilska hos oppositionen.
Foto: Bo Åkesson
Samstyret vill spara 50 000 kronor av skattebetalarnas pengar och ställer in ett av årets två återstående fullmäktigesammanträde. Det väcker ilska hos oppositionen.

Budgeten och skattesats för 2019 skulle bestämmas på fullmäktige den 26 november medan val av kommunstyrelsens ordförande, tillika kommunalråd, samt val av nämnder och styrelser skulle bestämmas på fullmäktige den 17 december.

Men nu planerar det SD- och M-ledda samstyret att ställa in mötet i december för att i stället fatta beslut om såväl budget som alla val på mötet den 26 november.

SD:s gruppledare Louise Erixon förklarar detta med att det inte är försvarligt inför skattebetalarna att en liten kommun som Sölvesborg har, som hon säger, hela tre fullmäktigemöten inom loppet av en dryg månad.

– Samtidigt finns det kommuner som bara har sex möten per år, framhåller Erixon.

Louise Erixon (SD) väntas bli ny kommunstyrelseordförande i Sölvesborg senare i höst.
Foto: Bo Åkesson
Louise Erixon (SD) väntas bli ny kommunstyrelseordförande i Sölvesborg senare i höst.

Hon lyfter också fram att varje möte kostar omkring 50 000 kronor i skattepengar.

– Så om tre möten kan bli två bör man sträva efter det, kommenterar Louise Erixon.

Att stryka och ställa in ett sedan längre bestämt fullmäktigemöte har inte fallit i god jord hos den S-ledda oppositionen.

– Det är mycket ledsamt att samstyret inte kan respektera fattade beslut.

– Det här innebär att alla viktiga beslut som vi måste fatta innan årsskiftet och som skulle delats upp på två möten nu måste fattas på mötet den 26 november.

Hinner ni bli klara med allt?

– Det blir så klart väldigt intensivt. Men vi kommer att hinna, betonar Johanna Beijer.

Samtidigt poängterar Johanna Beijer att hon fortfarande kandiderar till posten som kommunstyrelsens ordförande. Det vill säga det uppdrag som samstyret och majoriteten planerar att ge till Louise Erixon (SD).

– Jag är en motkandidat, slår hon fast.

– Det är, när historien en gång ska skrivas, viktigt att visa både våra väljare men även alla andra att det fanns en motkandidat som man kunde ha röstat på när fullmäktiges ledamöter troligen väljer SD:s gruppledare till ordförande för kommunstyrelsen.

Oppositionsledare Johanna Beijer (S).
Foto: Bo Åkesson
Oppositionsledare Johanna Beijer (S).

Johanna Beijer poängterar att just det valet kommer att drivas till votering trots att man inte gjorde det i måndags när Arne Bogren (M) valdes till fullmäktiges ordförande. Då hade ändå oppositionen Lars Lamberg (L) som motkandidat.

Inför måndagens möte fanns det de som trodde att Moderaterna var en splittrad grupp som skulle rösta olika. Men så blev det inte, gruppen stod enad.

På frågan om enigheten inte minskar Johanna Beijers möjligheter att väljas till kommunstyrelsens ordförande svarar hon:

– Nja, det kan bli annorlunda nästa gång. Det vet man aldrig. Just därför är det viktigt att det blir en votering, säger hon.