S-budget antogs men blir nerröstad

Sölvesborg Artikeln publicerades

Socialdemokraterna lägger tillsammans med V och MP fram en budget som kommunstyrelsen har antagit men som troligen kommer att röstas ner av fullmäktige.

Detta är en konsekvens av det pågående markövertagandet. Först vid årsskiftet tar Samstyret officiellt över all makt i Sölvesborgs kommun.

Daniel Berg (S) för acceptera att hans partis budgetförslag han antagits av kommunstyrelsen men att det kommer att röstas ner av fullmäktige i slutet av den här månaden.
Foto: Bo Åkesson
Daniel Berg (S) för acceptera att hans partis budgetförslag han antagits av kommunstyrelsen men att det kommer att röstas ner av fullmäktige i slutet av den här månaden.

Den kommande oppositionens budget landar på drygt fem miljoner kronor i överskott, vilket kan jämföras med Samstyrets budget som ger ett överskott på 8,8 miljoner kronor.

I S-budgeten föreslås att man flyttar tre miljoner kronor från ett relativt okänt konto där man de senaste åren samlat statsbidrag för flykting- och integrationsverksamhet.

Enligt Daniel Berg (S) finns det hela 32 miljoner kronor på kontot. Pengar är öronmärkta för flyktingmottagande och hanteras sedan förra året av personalutskottet.

De tre miljonerna ska, säger S-företrädaren, satsas på barn- och utbildningsnämndens integrationsarbete.

Noterbart är att Samstyret tar fyra miljoner från detta konto och förstärker nästa års budgeterade resultat.

– Vi är nog ganska ensamma om att ha byggt upp ett sådant konto. Så i det fallet har vi varit lite klokare än andra kommuner, säger Berg.

Gällande Symstyrets planer på att minska partistödet kommer han och S att övervaka ärendet då det enligt honom kan vara olagligt.