Rottweiler öppnade dörr och gick till attack – husse döms

Sölvesborg ,
Foto: Anders Wiklund/TT

Rottweilern kunde sedan länge själv öppna dörren när någon knackade. En besökande man blev därav biten i armen och fick även hjärnskakning. Nu döms husse.

Det var i vintras som mannen var på besök på den aktuella adressen. Han passerade en stålgrind framför ytterdörren, men det fanns ingen skylt som varnade för någon hund.

Hunden i huset, en rottweiler, hade dock länge haft förmåga att lägga tassen på handtaget till ytterdörren och öppna den. Så skedde när mannen knackade på – och rottweilern stegrade sig på bakbenen mot mannen, som som blev rädd och föll baklänges över grinden och slog huvudet i stensättningen.

Sen blev han biten i ena underarmen.

Det finns inget krav på att hundägare ska sätta upp varningsskyltar, men tingsrätten menar ändå att det borde vidtagits fler säkerhetsåtgärder - utöver stålgrinden.

Tingsrätten anser att hundägaren genom oaktsamhet orsakat mannen ”icke ringa kroppsskada”. Påföljden blir 30 dagsböter - totalt 6 000 kronor. Hundägaren ska även betala skadestånd på 600 kronor.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.