Rekordsommar för husbilar

Bromölla Artikeln publicerades
Marcus Dolata med en tänkbar köpare inne i affären. Det går åt både nya och begagnade husbilar i år.
Foto:Annika Majak
Marcus Dolata med en tänkbar köpare inne i affären. Det går åt både nya och begagnade husbilar i år.

I sommar har husbilsförsäljningen slagit rekord i Bromölla.

Husvagnarna har stabiliserats medan husbilarna fortsätter att öka. I dag finns det 390 000 husbilar och husvagnar registrerade.

För majoriteten är den uteblivna sommaren en negativ sak. Men för Marcus Dolata som är delägare i Bromöllas Husvagnsexpo är det en positiv sak att det regnar så mycket.

– Folk ligger inte på stranden i sådant väder. Men de vill ändå ha någonting att göra och då kommer de till oss, säger han.

I Bromölla har husbilsförsäljningen redan slagit sitt rekord och då är säsongen inte över ännu. Det verkar som att allt fler är intresserade av att köpa husbil, eller husvagn och semestra på detta sätt.

  – Det har redan varit en rekordsommar för oss och då är den inte över ännu. Vi har många förstagångsköpare som vill ha någonting begagnat och sedan har vi de som vill byta till någonting nytt, säger Marcus Dolata.

  Men det är inte bara för Bromölla som försäljningen ökat lavinartat. Hela Sveriges försäljning verkar ligga på topp detta år och det fortsätter att öka hela tiden.

  – Jag skulle nog tro att det är rekord för de allra flesta i branschen, säger Lars Erik Paulsson på Husvagnsbranschens riksförbund (HRF) kansliet.

  Enligt honom så har husvagnarna i Sverige stabiliserats medan husbilarna fortsätter att öka.

  – Det är inte så konstigt för Sverige är tätast i hela världen när det häller husvagnar. Det finns 300 000 husvagnar som är registrerade och det finns 90 000 husbilar.

  Varför är det så stor skillnad?

  – Husbilar har inte funnits så länge ännu så det är därför som husvagnarna fortfarande dominerar. Jag tror att husbilar kommer att fortsätta att öka under kommande år, säger Lars Erik Paulsson och erkänner att han själv har husbil i dagsläget.

  Och i Bromölla har försäljningen varit på topp.

  – Vi har sålt av alla typer och modeller så det finns ingenting speciellt som trendar. Mer än att allt fler väljer att skaffa husbil eller husvagn, säger Marcus Dolata och återgår till att hjälpa en av de flera tänkbara kunderna som befinner sig i affären.

  Fakta

  Sverige i toppen

  300 000 husvagnar finns registrerade i Sverige.

  90 000 husbilar finns registrerade i Sverige.

  Det finns 289 husvagnar per 10 000 invånare i Sverige. Detta gör att Sverige är det största landet i världen på husvagnar. Gällande husbilar så finns det 81 stycken per 10 000 invånare.

  Visa mer...