Priser på bostäder skjuter i höjden

Sölvesborg Artikeln publicerades

Säljare av bostadsrätter i centrala Sölvesborg har all anledning av jubla. Priserna har de senaste åren gått upp mest i Blekinge. Mäklaren Hansi Robertsson pratar om ”enorma budgivningar”.

Statistiken som tagits fram av Fastighetsbyrån visar att priserna på bostadsrätter gått upp med 80 procent i Blekinge mellan åren 2013 och 2018. Det är klart över rikssnittet på 37 procent.

Nyligen såldes en trerumslägenhet på Järnvägsgatan för 1,9 miljoner kronor. Det är ett exempel på att säljarna av bostadsrätter har mycket ljusa tider i Sölvesborg just nu.
Foto: Lars Ohlsson
Nyligen såldes en trerumslägenhet på Järnvägsgatan för 1,9 miljoner kronor. Det är ett exempel på att säljarna av bostadsrätter har mycket ljusa tider i Sölvesborg just nu.

Men utvecklingen i länet skiljer sig kraftigt åt på kommunnivå. I Ronneby är ökningen bara 22 procent medan den i Sölvesborg hamnar på 109 procent.

Snittpriser för en bostadsrätt i Sölvesborg 2013 var 577 000 kronor. 2018 ligger snittet på drygt 1,2 miljoner kronor.

– Jag kan bekräfta siffrorna, säger mäklaren Hansi Robertsson på Svensk Fastighetsförmedling.

– Det var varit enorma budgivningar på bostadsrätter i centrala Sölvesborg.

Dock framhåller Robertsson att nyproduktionen som skett på Ljungaviken och Vitahallsslätten gör märkbara avtryck i statistiken. Det är bostäder som säljs för relativa höga priser och som gör att statistiken skjuter i höjden.

– Men det är fullt ös på försäljningen även på begagnatmarknaden, slår han fast.

Som exempel pekar han på en 3:a på Järnvägsgatan som för något år sedan såldes på drygt 1,4 miljoner kronor och där utgångsbudet var en miljon.

Köparen renoverade rejält men avled en kort tid senare. När lägenheten på nytt skulle säljas fanns 30 spekulanter. Den såldes till slut för 1,9 miljoner kronor.

– Samma lägenhet satte försäljningsrekord i bostadsrättsföreningen två gånger. Först var 1,4 miljoner rekord, sedan höjdes det till 1,9 miljoner, uppger Hansi Robertsson.

På Snapphanegatan såldes han en 2:a i mycket dåligt skick. Utgångsbudet var 295 000 kronor men lägenheter lockade 25 spekulanter och budgivningen landade på 715 000 kronor.

På Munkvägen begärde han 800 000 kronor för en 3:a som gick för drygt 1,2 miljoner kronor.

– Jag håller på med budgivning på en 2:a på Järnvägsgatan. Vi började på 795 000 kronor och är redan upp över miljonen.

Enligt Hansi Robertsson är den nuvarande situationen naturligtvis bra för säljarna. Men han anser samtidigt att den visar att det finns alldeles för få lägenheter i centrum.

– Suger efter lägenheterna kommer från alla håll. Det är äldre som tycker att huset blivit för jobbigt, den är medelålders som hellre vill resa än att sköta trädgård och så yngre människor som vill flytta hemifrån och som söker en mindre lägenhet, kommenterar Hansi Robertsson.