Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Politiska motståndare går samman om utgrävning

Den ene tillhör den politiska majoriteten och den andre oppositionen. Men Anders Jönsson (Sol-partiet) och Lars Lamberg (L) gör gemensam sak när det gäller att få till stånd en arkeologisk utgrävning av brunnen i Järnvägsparken.
Sölvesborg • Publicerad 8 november 2018

Den allmänna uppfattningen har länge varit att S:t Enevalds källa från 1400-talet finns i anslutning till ytterhamnsområdet i Falkvik. Men på senare år har allt fler tveksamma röster hörts. Bland de som hävdar att källan i stället ligger i Järnvägsparken finns historikern Hans Milton,

Lars Lamberg (L) och Anders Jönsson (Sol-partiet) enas över partigränserna i sitt krav på att kommunen ska söka nytt tillstånd för en arkeologisk utgrävning av brunnen i Järnvägsparken.
Lars Lamberg (L) och Anders Jönsson (Sol-partiet) enas över partigränserna i sitt krav på att kommunen ska söka nytt tillstånd för en arkeologisk utgrävning av brunnen i Järnvägsparken.Foto: Lena Ehring

Redan när lekparken byggdes om 2010 ansökte kommunen om tillstånd av länsstyrelsen att få gräva ut brunnen i Järnvägsparken. Men länsstyrelsen sade nej och pekade på att motiveringen inte var tillräcklig. Det hjälpte inte att kommunen överklagade.

Annons

Men nu gör politikerna Anders Jönsson (Sol-partiet) och Lars Lamberg (L) gällande att nya fakta kommit fram kring helgonkulten och Sölvesborgs senmedeltida historia i övrigt.

I en gemensam motion, författad när båda befann sig i politisk opposition, föreslår de att kommunen ännu en gång ansöker om tillstånd för en arkeologisk utgrävning av brunnen i Järnvägsparken, samt en så kallad georadarundersökning av brunnens närområde.

Fullmäktige har enhälligt ställt sig bakom motionen.

– Det är väldigt glädjande, kommenterar Anders Jönsson.

– Jag och flera med mig ser mycket positivt på möjligheten att få länsstyrelsens klartecken. Och med ett sådant i handen kan vi gå vidare och göra en kostnadsberäkning.

Bland annat framhåller Sölvesborgs kultur- och bibliotekschef Sofia Lenninger att man i en ny ansökan till länsstyrelsen kan ge en ny motivering till en utgrävning av brunnen som har en tydligare koppling till relevant vetenskaplig forskning.

Det lyfts också fram att man med en utgrävning i stadens centrala delar kan väcka intresse för såväl arkeologi som stadens äldsta historia.

Enligt Sofia Lenninger är just brunnar intressanta platser för arkeologi eftersom dessa använts under lång och föremål som hamnar där i regel bli liggandes.

Lars OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons