Parkouranläggningen har börjat byggas

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Byggstarten för parkouranläggningen utmed Järnvägsgatan har varit problemtyngd. Men nu har arbetet inletts. Först och främst ska området jämnas till.
Foto:BO AKESSON
Byggstarten för parkouranläggningen utmed Järnvägsgatan har varit problemtyngd. Men nu har arbetet inletts. Först och främst ska området jämnas till.

Efter många om och men har nu byggnationen av parkourparken startat.

Troligen står anläggningen färdig våren 2018.

Parkourparken har stått överst på Sölvesborgsgymnasterna önskelista i flera år. Och Allmänna Arvsfonden har ställt upp med 2,2 miljoner kronor för att drömmen ska bli verklighet.

Föreningens ordförande Anna Lindh medger att inledningen varit besvärlig med allt från ritningar som inte stämde med verkligheten till pappersformalia och semestrar.

Så den planerade invigningen vid sommarens Killebom flyttades fram till i höst. Nu är senaste budet våren 2018.

– Men äntligen är bygget i alla fall i gång, säger Anna Lindh.

Grävskopan kom på plats i måndags. Parken ska anläggas nedanför gamla skofabriken mellan ICA:s parkering och bussparkeringen.

– Först och främst ska det schaktas. Ena sidan ska höjas och den andra grävas ur, berättar hon.

– Därefter ska sargen runt omkring sättas på plats. Sedan ska plattan gjutas och hinder sättas på plats.

Den cirka 1 000 kvadratmeter stora anläggningen ska också bestå av ett utegym. Men det kommer sist på listan över åtgärder.

– Efter som det har blivit som det har blivit är jag lite rädd för att säga något om invigningen. Men under våren bör det bli, påpekar Anna Lindh.

– Det beror ju lite på hur sträng vintern blir eftersom det bland annat ska gjutas.

Men att den är efterlängtad råder det ingen tvekan om. Ordföranden berättar att barnen, som nu tränar i Hjortakrokens idrottshall, frågar efter den varje vecka.

Väl på plats kommer parkourparken att vara reserverad för Sölvesborgsgymnasternas träning under vissa tider. I övrigt kommer den att vara öppen för allmänheten.

Fakta

Detta är parkour

Parkour är en träningsmetod som går ut på att träna kroppen till att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen utan hjälpmedel. Parkour innehåller rörelser som hopp och rullar, olika tekniker för att forcera hinder, och även övningar för att testa fysisk och mental styrka hos utövaren.

Fakta: Wikipedia.

Visa mer...