Pågatågen måste testköras före beslut

Sölvesborg
Foto:

Innan Trafikverket lämnar klartecken till Sölvesborgs pågatåg vill de testköra sträckan mellan Bromölla och Sölvesborg under några veckor i januari 2014.

Artikeln publicerades 3 april 2013.

– Vi måste veta att det funkar i praktiken och att tidtabellen håller, säger Lennart Andersson, chef för Trafikverkets södra region.

Det verkar ha gått troll i den flera år långa kampen att få de skånska påga­tågen att köra in i Blekinge.
Men i förra veckan såg allt klart ut för en start i december i år med trafik till och från Sölvesborg.
Fast nu meddelar Trafikverket att den så kallade vändtiden i Sölvesborg troligen är för kort. Det visar nya beräkningar.

Vändtiden bör vara minst tio minuter. Dels för att tågföraren ska hinna stanna, gå igenom tåget och starta upp det på nytt i andra änden, dels för att det ska finnas någon minuts marginal att kunna köra in en eventuell försening.
– Tiden räcker inte. Som det ser ut nu saknas det fem minuter, säger Lennart Andersson.
– Jag förstår att det låter fjuttigt. Men för oss är det viktigt att det verkligen fungerar och då är enstaka minuter betydelsefulla.
Han säger också att om tåget bara är några minuter för sent in på stationsområdet i Sölvesborg så blir det snabbt en arbetsmiljöfråga för den stressade tågföraren.

Så arbetshypotesen som gäller för dagen, bör nog påpekas, är att Trafikverket drar igång trafiken till Bromölla i december och låter tågen vända där. Sedan väntar några veckors provkörning till Sölvesborg i januari 2014, i skarpt läge med passagerare.
– Då ser vi hur det funkar. Går det bra så låter vi tågen rulla på till Sölvesborg, fortsätter Lennart Andersson.
– Och jag vill verkligen poängtera att min förhoppning är att vi ska få in Sölvesborg i tidtabellen.
En anledning till försiktigheten är Trafikverkets erfarenheter från öppnande av Citytunneln i Malmö för några år sedan. Då visade sig tidtabellerna vara alldeles för optimistiskt lagda. Då fick Trafikverket backa och plötsligt var det de lovat inget värt.
– Vi vill inte hamna i det läget en gång till. Tågen och tabellerna ska funka i verkligheten också.

Trafikverket kräver att få provköra sträckan mellan Bromölla och Sölvesborg innan de lämnar slutligt besked om pågatågstrafik in i Blekinge. Som det ser ut just nu är vändtiden i Sölvesborg inte tillräckligt lång. Det fattas cirka fem minuter.