Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya satsningar på utbildningar

Sölvesborgs kommun instiftar i samarbete med Valjeviken en särskild vård- och omsorgsutbildning. Utbildningen ska innefatta både undersköterskenivå och vårdbiträdeutbildning. Samtidigt kommer inga antagningar för vård och omsorgsprogrammet på gymnasienivå att ske.
Sölvesborg • Publicerad 28 maj 2018
För få sökande gör att det inte blir någon ny antagning till vård- och omsorgsprogrammet (VO) i höst. Istället startas en ny VO-utbildning i samarbete med Valjeviken och Bromölla kommun. Däremot utökas antalet studieplatser inom el, bygg och industriteknik. Det finns ett kraftigt behov av personal inom alla dessa yrkesgrupper, inte minst VO, menar utbildningschef Roger Svanberg.
För få sökande gör att det inte blir någon ny antagning till vård- och omsorgsprogrammet (VO) i höst. Istället startas en ny VO-utbildning i samarbete med Valjeviken och Bromölla kommun. Däremot utökas antalet studieplatser inom el, bygg och industriteknik. Det finns ett kraftigt behov av personal inom alla dessa yrkesgrupper, inte minst VO, menar utbildningschef Roger Svanberg.Foto: Lars Ohlsson

Behovet av anställningar inom både hemtjänst och vårdbiträde är högt. Trots det är det alltför få som söker till VO-utbildning (vård/omsorg) på gymnasienivå.

– Till höstens termin fanns 10 sökande, berättar utbildningschef Roger Svanberg. Av dessa var två behöriga elever. Bland de övriga fanns exempel på elever som helt saknade studiepoäng.

Annons

För att kvalitetssäkra anställningsbehovet inom VO sker istället ett nytt utbildningsprojekt, i samarbete med Valjeviken och Bromölla kommun.

– Där har nämnden tagit beslut på att inleda ett samarbete med Valjeviken, där det öppnas en VO-utbildning med både undersköteseknivå och vårdbiträdesutbildning på 800 poäng, berättar Daniel Berg (S), ordförande i gymnasie och vuxenutbildningsnämnden.

Den nya VO-utbildningen är en vuxenutbildning, men kommer att vara öppen för alla att söka.

Utbildningen bedrivs av Lärcenter på uppdrag av Bromölla kommun, som har öppnat upp för anställning som vårdbiträden inom kommunens verksamhet efter avslutad utbildning.

Utöver VO finns också stort behov av personal inom el, bygg och industriteknik. Därför har beslut fattats att på gymnasienivå öka de tre inriktningarna med två platser per utbildning, från dagens 16 platser till 18 platser per inriktning.

– Det innebär att vi kommer erbjuda 18 studieplatser per klass och programval, om det sedan är så många elever som nappar återstår att se, förtydligar Roger Svanberg. Vi behöver arbeta med att ändra ungdomars bild av industrijobb, att det inte är så skitigt och tungt. Det är jätteviktigt eftersom det är utbildningar där personalbristen är stor och där studenter får anställning direkt.

Fredrik LundSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons