Nilsson årets företagare i Sölvesborg

Sölvesborg Artikeln publicerades
Stefan Nilsson.
Foto:Lena Ehring
Stefan Nilsson.

Prefast från Sölvesborg var en viktig pusselbit i bygget av ett sjukhus på en avlägsen ögrupp i Atlanten. På lördagen prisades vd:n Stefan Nilsson som årets företagare.

– Det känns väldigt hedrande så klart, jag är otroligt stolt och glad, säger Stefan Nilsson.

För snart 20 år sedan startade han företaget med sin hustru Christina Nilsson, som driver städservicebolaget Meritus i samma koncern.

På lördagskvällens gala föll andan på hos Stefan Nilsson som tog till sång - en ömhetsbetygelse till hustrun och partnern.

– Hon har verkligen varit med på den här resan från början och verkligen varit ett stöd. Så det blev en sekvens ur ”Jag ska aldrig sluta älska dig”, säger Stefan Nilsson.

– Jag hade verkligen hoppats hon skulle göra mig sällskap på scenen, men hon vägrade, fortsätter han och skrattar.

BLT har tidigare skrivit om byggföretaget Prefasts utveckling och framfart genom åren.

För fyra år sedan blev hemmakontoret i Stiby för trångbott och verksamheten flyttades till Sölve. Och Prefast fortsätter växa.

– Vi bygger ut anläggningen ännu en gång med ytterligare en produktionslokal som förhoppningsvis är klar till sommaren. Sedan investerar vi i en ny såglinje.

Sölvesborgsföretaget har bland annat varit med att tillverka byggelement till ett sjukhus på vulkanön Trista da Cunha.

– Det råder gynnsam byggkonkunktur, men projektet på Tristan da Cunha har gett ringar på vattnet. Vi har lite diskussioner nu med stora internationella företag. Det vet man inte vad det ger, men det är spännande, säger Stefan Nilsson.

På lördagskvällen fick alltså han, som en av tre nominerade, ta emot pris i Sölvesborg.

Bland övriga pristagare fanns Fredrik Olsson som driver cykelaffären Sölvesborg Velo - av juryn utsedd som Årets nyföretagare.

Schack Matt, klädbutiken som i år firar 30 år, hade framröstats som Årets handlare av konsumenterna.

Galan i Slottslängorna var välbesökt.

– Det kändes väldigt lyckat. För första gången passerade vi en bit över 300 i publiken. Det är alltid roligt med rekord, säger Filip Wägbo, Företagarna Sölvesborg.

Det hade redan aviserats att Hanna Hedlund skulle vara konferencier. Men festdeltagarna bjöds, förutom på trerätters, på överraskningar i dubbel bemärkelse.

– Det var en magisk kväll, där trollkarlen Douglas trollade fram en Pernilla Wahlgren. Det var ingen som kände till att hon skulle komma dit, det hade vi lyckats hålla hemligt, säger Filip Wägbo.

fakta

Juryns motivering

”Årets företagare har de senaste åren skapat en hållbar utveckling genom en aktiv investeringstakt mot fokus på tillväxt och kvalitet. Prefast har ställt om sin verksamhet till en högklassig och modern produktion. Detta för att möta, samt överträffa, de kvalitetskrav och leveranstider som branschen har. Genom stort mod, engagemang och nytänkande har Prefast blivit en trendsättare i sin bransch. Prefast har satt sig själva och Sölvesborg på kartan både lokalt, nationellt och internationellt”.

Visa mer...