Misstänkta bedragare: "Vi träffade ett avtal”

Sölvesborg Artikeln publicerades

De misstänkta asfaltsbedragare som greps på bar gärning hos Birgit Welander i tisdags säger i förhör att de dagen innan träffade ett muntligt avtal om att byta asfalten på hennes garageuppfart.
– Det är ett ofattbart påstående, säger Birgit Welander.

De båda männen från Storbritannien, 38 respektive 45 år gamla, satt på onsdagseftermiddagen fortfarande anhållna och de är misstänkta för skadegörelse och hemfridsbrott.
För polisen har de uppgett att de rest till Sverige för att hjälpa folk med deras trädgårdar. De lär sedan några dagar vara bosatta på Kollevik i Karlshamn.
– De påstår att den ene är chef över den andre, säger utredaren Rikard Lindberg vid Blekingepolisen.
– I Sölvesborg hade de dessutom tagit hjälp av några lokala ungdomar. Men om det är deras normala arbetssätt vet jag inte.

Enligt polisen utreds det även om de båda männen har någon inblandning i dieselstölderna som inträffat den senaste veckan, bland annat vid bygget av nya E 22:an vid Pukavik och Norje.
Att det skulle finnas ett muntligt avtal mellan männen och Birgit Welander på Floravägen om ny asfaltsbeläggning på garageuppfarten dementeras hon mycket bestämt.
– Nej, nej, nej. Men jag är en vänlig människa så jag pratade med dem när de dök upp i måndags. Men jag sade mycket bestämt ifrån att jag inte ville ha med deras verksamhet att göra, säger Birgit Welander.

Trots det höll männen på att bryta upp den cirka 25 kvadratmeter stora uppfarten när hon kom hem i tisdags eftermiddags.
Ingmar Harrysson, kriminalchef vid Blekingepolisen, säger att det är på precis det här viset de ständigt återkommande asfaltsbedragarna brukar agera. Formulär 1A, typ.
– De ger sig nästan alltid på äldre och ofta ensamstående personer. Och det är ingen välgörenhet de sysslar med, säger han.

Att polisen kunde göra en blåljusutryckning och gripa männen på bar gärning är inte förvånade för Harrysson. Det var, säger han, väntat att asfaltsbedragarna skulle slå till när som helst och att polisen därför hade en färdig strategi för hur de skulle agera.
– Vi var förberedda för att tala klartext.
– Jag hoppas att det här fallet fungerar som en varningssignal för andra husägare i länet.