Nu går tågtrafiken igen efter olycka med lastbil

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Lastbilens kran hade rivit ner ledningen.
Foto: LENA EHRING
Lastbilens kran hade rivit ner ledningen.

Lastbilen skulle passera över järnvägsspåret.

Men lyftarmen på den fastnade i elledningen.

Olyckan ledde till ett långt stopp i tågtrafiken förbi Sölvesborg.

Vid halv tolv-tiden på måndagen fick SOS larm om olyckan på Sölvevägen.

Enligt initiala uppgifter från polisen så var det en lastbil som hade fastnat under en bro, men det visade sig att den rivit ner en elledning vid en järnvägsövergång.

Lastbilen i sig var inte för hög, men kranen där bak fastnade i elledningen över spåret.

Ingen ska ha skadats i samband med olyckan, men den strömförande elledningen ramlade ner och olyckan ledde till störningar i tågtrafiken.

På måndagseftermiddagen uppgav Trafikverket att Öresundstågen vände i Kristianstad och Mörrum. ”Pågatågstrafiken är helt inställd. Tågtrafiken på sträckan återupptas tidigast 19.00. Inställda tåg ersätts med buss i begränsad omfattning”, skrev man på sin hemsida.

– Prognosen är att det är stopp nio timmar från nu. Vi är kvar ett tag till på platsen, sa Johan Nilsson på räddningstjänsten till BLT klockan 13.

Enligt räddningsledare Christer Amundsson sitter kontaktledningen som lastbilen rev ner på fyra och en halv meters höjd.

– Eftersom det befarades att ledningen var strömförande så inriktades våra första insatser på att säkra området där ledningen trillat ner, säger han.

– Lastbilschaufför hade tur som inte kom i kontakt med ledningen.

Att arbetet kom igång snabbt berodde delvis på att företaget Vr.Track från Hässleholm, som sköter allt elarbete på Blekinge kustbana, på måndagen befann sig i Sölvesborg på andra underhållsarbeten och därför snabbt kunde ta sig till olycksplatsen.

Enligt Christer Amundsson drog lastbilskroken med sig även stolpar och bommar när den fastnade i ledningen.

För att stoppa och omdirigera trafiken på den tidigare E 22:an använda räddningstjänsten både ett av sina egna fordon liksom en buss från Listerlandet på väg in mot Sölvesborg.

UPPDATERING:

Klockan 18.39 meddelade Trafikverket att tågtrafiken åter är igång mellan Mörrum och Bromölla men att följdförseningar kan kvarstå ett tag framöver.

Foto: LENA EHRING
Foto: LENA EHRING