Körde med 2,48 promille - inget fängelsestraff

Sölvesborg Artikeln publicerades

När mannen greps av polis för nästan ett år sedan hade han hela 2,48 promille alkohol i blodet.

Under hans vingliga bilfärd i Sölvesborg orsakade han två trafikolyckor.

Åklagaren tog fallet till hovrätten för att få mannen fängslad - men deras bedömning blir densamma som tingsrättens.

Det var den 25 oktober ifjol som den nu 27-årige mannen satte sig bakom ratten trots kraftig alkoholberusning. Lyckligtvis gick inte resan i tätbebyggt område då mannens körning var allt annat än trafiksäker. Innan färden tog slut hade 27-åringen orsakat två olyckor, då han först körde in i en stolpe och sedan fortsatte med att ramma ett staket.

I polisförhör erkände mannen sin gärning och han dömdes också i tingsrätten för grovt rattfylleri. De menade dock att 27-åringens missbruksproblematik var den stora anledningen till brottet. Han var sedan innan ostraffad och rätten ansåg att skyddstillsyn, samhällstjänst och behandling var rätt väg att gå.

Åklagaren tyckte dock att brottet var så pass allvarligt att mannen borde ha fängslats. Hon överklagade till hovrätten - som nu dock gör samma bedömning som tingsrätten. 27-åringens behandling har gått mycket bra och han har skött sin samhällstjänst exemplariskt. Däremot väljer hovrätten att förlänga samhällstjänsten med ytterligare tio timmar, från 50 till 60 timmar.